Restauranteigenares die na Fyre Festival alles verloor, haalt 150.000 euro op met crowdfunding

Een restauranteigenares die na Fyre-festival al haar spaargeld verloor, heeft dankzij een crowdfunding nu meer dan dat geld teruggekregen. De crowdfunding kwam er nadat de wantoestanden op het festival aan het licht kwamen in de documentaire over het festival op Netflix.

Je hebt de trailer voor Fyre waarschijnlijk al zien passeren op Netflix. Fyre is de nieuwste documentaire van Netflix en graaft dieper in het luxueuze Fyre Festival, dat één grote scam bleek te zijn. Verschillende mensen verloren hun geld, maar Maryann Rolle was waarschijnlijk de grootste gedeputeerde. De restauranteigenares werd niet uitbetaald en moest zo haar personeel uit eigen zak betalen. Al haar spaargeld verdween als sneeuw voor de zon, maar nu is er gerechtigheid dankzij Netflix.

Fyre

De bal ging aan het rollen nadat Netflix de documentaire Fyre lanceerde. In die documentaire wordt ingegaan op het Fyre Festival of zoals Netflix het perfect verwoordt: “The greatest party that never happened“. Want inderdaad, hoewel het festival werd voorgesteld als het nieuwste topfestival dat je niet mocht missen, uiteindelijk kwam er niets van in huis.

Het festival werd georganiseerd door ondernemer Billy McFarland en rapper Ja Rule, twee invloedrijke mannen, maar festivals organiseren, da’s een wereld waar ze allebei nog geen ervaring in hadden. Wel konden ze een waslijst aan topmodellen inschakelen, die hun Instagramvolgers warm maakten voor wat het beste festival aller tijden zou worden. Bella Hadid, Kendall Jenner, Emily Ratajkowski, maar ook kersvers mevrouw Justin Bieber, Hailey Baldwin, allemaal doken ze op in promofilmpjes voor Fyre Festival en ook op hun eigen Instagramprofiel voerden ze volop promo voor het beste feestje aller tijden. En wat er beloofd werd, was ook echt de moeite. Een tropisch eiland op de Bahama’s dat ooit nog in het bezit was van de Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar dat omgebouwd wordt tot één groot feesteiland met luxueuze catering, een affiche vol topnamen, luxevilla’s, …

De beloftes waren enorm, dus moest het budget dat ook zijn. Zo waren de ticketprijzen – om het zacht uit te drukken – belachelijk duur. Een ticket voor Fyre Festival kostte je 500 dollar (440 euro) tot 250.000 dollar (220.000 euro), en nee we hebben daar geen nulletjes te veel gezet. Maar dat was niet alles, festivalgangers werden warm aanbevolen om een beetje geld op hun bandjes te storten, op het eiland zelf zou je namelijk geen geld kunnen betalen en zouden ook online betalingen onmogelijk zijn. Er werd aangeraden om minstens 3.000 dollar (2.650 euro) te storten om al je betalingen daar te kunnen doen. 2.650 euro voor één festival, het lijkt hallucinant, maar honderden festivalgangers deden braaf wat hen gevraagd werd.

Fraude

Het geld kwam niet alleen van de festivalgangers. Organisator Billy McFarland ging overal leningen aan voor tientallen miljoenen, steevast met de belofte dat zijn festival een succes zou worden en iedereen netjes terugbetaald ging worden. Maar dat werd het niet, door een gebrek aan ervaring met het organiseren van grote evenementen kwamen de organisatoren in tijdsnood, waardoor het festival compleet in het water liep.

Netflix

De festivalgangers troffen een schabouwelijk terrein aan met simpele noodtenten en die poepsjieke catering bleek niet meer te zijn dan een boterham met een schelletje kaas en wat rauwkost. Verder had hoofdact Blink 182 de dag voor hun optreden afgezegd en had een fikse regenbui de nacht voor het festival heel wat tenten verwoest. Door het tekort aan tenten liep het al snel uit op rellen. Waardoor de organisatie, nog voor het festival echt begon, iedereen verzocht om naar huis te gaan.

Billy McFarland werd vorig jaar schuldig bevonden aan fraude. Het gaat hierbij puur om de 26 miljoen dollar (23 miljoen euro) die hij “leende” bij investeerders. Daardoor zit hij nu een celstraf uit van zes jaar. Maar zelfs na die straf hangt er hem nog meer boven het hoofd. De mensen die een ticket kochten voor het festival eisen nu ook een schadevergoeding. Ze willen het bedrag van hun ticket terug, net als het geld dat ze op hun bandjes stortten, plus een schadevergoeding voor de wantoestanden op het festival. Samen is dat goed voor 100 miljoen dollar (88 miljoen euro). Maar er is één persoon die helemaal alleen 50.000 dollar (44.000 euro) mocht ophoesten: restaurantuitbaatster Maryann Rolle.

Maryann Rolle

Maryann Rolle baatte Exuma Point uit, een restaurant op het Exuma eiland in de Bahama’s waar Fyre Festival plaatsvond. Zij zou samen met haar team van 200 werknemers instaan voor de catering van het personeel van Fyre Festival. Ze werkte zich volledig uit de naad en voorzag 1.000 maaltijden per dag. Verdeeld over ontbijt, lunch en avondeten.

Het festival draaide dus uit op een fiasco en Maryann kreeg geen cent te zien van de organisatie. Daardoor moest ze volledig uit eigen zak haar personeel betalen. Al haar spaargeld, meer dan 50.000 dollar (44.000 euro) moest er in totaal aan geloven. Met een krop in de keel deelt ze haar verhaal in de Netflix-documentaire en die oprechte emoties lieten niemand onberoerd. Daardoor duurde het ook niet lang tot kijkers actie wilden ondernemen.

Crowdfunding

Meteen na het verschijnen van de documentaire op Netflix voelden kijkers dat ze iets moesten doen. Al snel kwam de vraag voor een crowdfunding. Maryann Rolle startte zelf een crowdfunding en werd overladen met donaties.

In amper acht dagen tijd wist de crowdfundingactie al meer dan 170.000 dollar (150.000 euro) binnen te halen. Maar Maryann wil vooral gerechtigheid, dus wil ze 100.000 dollar (88.000 euro) krijgen uit de handen van Ja Rule, de rapper die het festival mee organiseerde, maar wel vrijuit ging. Ja Rule liet al weten op Instagram dat hij inzit met Maryann en dat hij spijt heeft dat het zo gelopen is. “Mijn hart gaat uit naar deze geweldige vrouw … Maryanne Rolle, we hebben elkaar nooit ontmoet, maar ik ben er kapot van dat iets dat zo geweldig had moeten zijn, zo’n ramp is geworden en zoveel mensen heeft geraakt. Mijn excuses aan iedereen die negatieve gevolgen heeft ondervonden door het festival.”

Instagram ruleyorkcity

Bekijk hier onze lijst met de 50 beste series op Netflix.

Meer
Lees meer...