ChatGPT lanceert deze week mogelijk eigen zoekmachine: grote concurrent voor Google?

OpenAI, het bedrijf achter de populaire chatbot ChatGPT, lijkt op het punt te staan om een eigen zoekmachine te lanceren.

De geruchtenmolen draait al een tijdje, maar afgelopen weekend leek er meer concrete informatie naar boven te komen. De Hacker News-community van Y Combinator merkte op dat OpenAI de domeinnaam “search.chatgpt.com” heeft geregistreerd. Momenteel leidt deze URL nog naar niets, maar dat zou binnenkort wel eens kunnen veranderen. Techinfluencer Pete Huang meldde op Twitter dat de lancering van de zoekmachine gepland staat voor donderdag 9 mei.

Wat mogen we verwachten van de ChatGPT-zoekmachine?

Details over de werking van de zoekmachine zijn nog schaars, maar er zijn enkele geruchten. De zoekmachine zou een combinatie willen zijn van een traditionele zoekmachine, zoals we die kennen van Google, met extra mogelijkheden dankzij artificiële intelligentie (AI).

Naast links naar relevante websites, zou de zoekmachine van OpenAI ook dankzij AI een beknopt antwoord op de zoekvraag formuleren. Hierdoor zou de zoekmachine een soort kruising worden tussen Google en AI-chatbots zoals ChatGPT en Gemini.

Een grote bedreiging voor Google?

De komst van een ChatGPT-zoekmachine zou wel eens een grote bedreiging kunnen vormen voor Google. Met een marktaandeel van 90% domineert Google de markt voor zoekmachines, gevolgd door Bing van Microsoft. De introductie van een sterke concurrent zou de prijzen kunnen drukken en voor meer innovatie kunnen zorgen.

Meer
Lees meer...