Een kleinere sociale bubbel is duidelijk effectief om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volgens de Mediahuis-kranten zal een bubbel van 15, zoals in juli, dan ook niet snel terugkeren. Viroloog Marc Van Ranst zegt wel dat het weer “wat losser” kan als de curve van het aantal nieuwe besmettingen weer daalt.
Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano, de gezondheidsorganisatie van de overheid die de coronacijfers analyseert, zegt dat het beperken van de sociale bubbel tot vijf contacten per gezin “de belangrijkste reden is waarom we de stijging nu kunnen aftoppen”: “Met de bubbel van 15 telkens andere contacten zijn we te ver gegaan.”
(Poetin beweert dat Rusland al coronavaccin heeft.)
Geen grote evenementen in 2021?
Ook KU Leuven-viroloog Marc Van Ranst, die mee de regering adviseert over te nemen maatregelen, zegt dat het een goed idee is om “een beperking op onze sociale contacten” te behouden. Van Ranst zegt dat er een beperking nodig zal blijven tot er een vaccin is, “hoe lastig dat ook is”. Zo’n vaccin zal vermoedelijk pas midden 2021 beschikbaar zijn. Of grote evenementen en fuiven volgend jaar al zullen kunnen doorgaan, is dus nog lang niet zeker.
Toch heeft Van Ranst ook een beetje goed nieuws te melden. Zo wijst hij erop dat maatregelen “nuttig en proportioneel” moeten zijn om het draagvlak bij de bevolking te behouden: “Dat wil zeggen: als de curve opnieuw daalt, kunnen we weer wat losser zijn. “Maar dus niet zo los als in juli. “Want we moeten de tijdspanne tussen twee golven zo groot mogelijk houden.”
(31,4 miljoen chirurgische mondmaskers onderweg naar België: voorraad verdubbelt.)
Vaste groep en contactopsporing
“De bubbel moet in de toekomst groter kunnen worden, maar het is van cruciaal belang dat dat een vaste groep blijft”, zei epidemioloog Pierre Van Damme nog aan de kranten van De Persgroep. “Als het virus zich in die bubbel zou verspreiden, dan staat er op een bepaald moment een muur in de weg.”
Volgens Van Damme zullen we wel “met meer dan vijf personen naar een evenement kunnen gaan, de horeca bezoeken of uitgaan”, maar dan in een vaste groep. “Tegelijkertijd is het ook een evenwicht zoeken met de contactopsporing. Hoe beter die zal werken, hoe meer we gaan kunnen versoepelen. Het is dan ook de verantwoordelijkheid van iedereen om daar goed aan mee te werken.”
(Coronamedicijn remdesivir onder vuur: “Fabrikant vraagt 300 keer de productieprijs”.)