Poetin: “Rusland heeft een vaccin tegen corona, mijn dochter kreeg het al”

De Russische president Vladimir Poetin zegt dat zijn land een vaccin tegen het coronavirus heeft ontwikkeld. Dat verklaarde hij op de Russische staatstelevisie.

Tijdens een live teleconferentie met zijn kabinetsministers zei Poetin dat het vaccin alle noodzakelijke controles had doorstaan. “Voor zover ik weet, is vanochtend voor het eerst wereldwijd een vaccin tegen het coronavirus geregistreerd”, zo deelde president Vladimir Poetin mee. Het vaccin werd ontwikkeld door het Gamaleya Instituut in Moskou. Een van zijn dochters heeft het vaccin zelfs al genomen, zei hij. Ze had daarna een iets hogere temperatuur, maar voelt zich nu beter. “Na de eerste injectie was haar temperatuur 38 graden Celsius, de volgende dag 37 graden. Na de tweede injectie werd de temperatuur ook wat hoger, maar dat is het, toen ging het weer terug naar beneden. Nu voelt ze zich goed”, zegt Poetin.

Twijfel over werkwijze

Rusland publiceerde nog geen wetenschappelijke gegevens over zijn vaccinatietests. De Russische autoriteiten hebben gezegd dat medisch personeel, leraren en andere risicogroepen als eerste zullen worden ingeënt.

De Russische minister van Volksgezondheid Mikhail Murashko vertelde verslaggevers eerder in augustus dat de klinische testen van het coronavirusvaccin afgerond waren. “Klinische testen van een coronavaccin ontwikkeld door het Gamaleya Instituut zijn voorbij, papierwerk is aan de gang voor de registratie van het vaccin”, zei Murashko tegen het Russische persbureau Tass. Vanaf januari 2021 zouden miljoenen dosissen massaal verspreid worden, beweert de minister van Volksgezondheid.

Elders in de wereld klinkt er twijfel over de kwaliteit van het vaccin. De Wereldgezondheidsorganisatie benadrukte al meermaals dat de nodige protocollen en procedures strikt moeten worden opgevolgd en dat wetenschappers transparant moeten zijn over hun werkwijze. Sommigen vrezen dat de Russische wetenschappers de race naar een vaccin te veel als een competitie beschouwden.

Meer
Lees meer...