Het expertenpanel Celeval, met virologen, topambtenaren en politiemedewerkers, stelt dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de tweede golf van de coronacrisis verkeerd aanpakt. De experts stellen dat Brussel zich achter een fetisj van de mondmaskerplicht verstopt.
Het zwaartepunt van de coronacrisis bevindt zich tegenwoordig niet langer in Antwerpen, maar in het Brussels Gewest. Sinds vorige week is er een algemene mondmaskerplicht van kracht op straat en op publieke plekken binnen, maar die maatregelen worden beoordeeld als onvoldoende om de verspreiding van het virus tegen te gaan.
Het expertenpanel Celeval, met daarin virologen, topambtenaren en politie die de overheid bijstaan bij het bepalen van de coronaregels, is in een advies bijzonder kritisch voor de aanpak in Brussel. Dat meldt onder meer de krant De Tijd.
“Celeval blijft bezorgd over de epidemiologische situatie in Brussel en beschouwt de veralgemening van de mondmaskerplicht als enige maatregel als onvoldoende”, staat er te lezen in het verslag van een Celeval-vergadering. Dit kritische advies dateert van donderdag 13 augustus, een dag nadat de algemene Brusselse mondmaskerplicht inging.
“Fetisj”
“Mondmaskers zijn op zich een nuttige maatregel op sommige drukbevolkte plekken. Ze zijn een must als onderdeel van de corona-aanpak. Ze hebben ook een goede signaalfunctie om mensen bewust te houden dat het coronavirus circuleert. Maar ons gevoel is dat de mondmaskerplicht voor het Brusselse bestuur een soort van fetisj is die geen verdere ingrepen vraagt”, stelt Celeval-voorzitter Steven Van Gucht. “Vergeet ook niet dat het gros van de mensen nog altijd besmet raakt op plekken waar ze geen mondmasker dragen, in gezins-, familie- en vriendenkring. Dus met een mondmaskerplicht alleen komen we er niet.”
Campagne nodig
De Celeval-experts pleiten voor een intensieve campagne in de Brusselse wijken. Net zoals in Antwerpen worden de meeste besmettingen in Brussel vastgesteld in de armere, meer dichtbevolkte wijken in de Kanaalzone. Het rijkere zuiden van Brussel blijft veel meer gespaard.
“We moeten bepaalde gemeenschappen veel beter bereiken, eventueel via populaire rolmodellen”, stelt Van Gucht. “Mensen moeten beter gesensibiliseerd worden over hoe ze besmet kunnen raken of waarom het belangrijk is bij risico op besmetting in quarantaine te gaan.”
Geen nieuwe maatregelen in zicht
In Antwerpen kwam er een mondmaskerplicht, een avondklok en een vroeger sluitingsuur voor de horeca om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Toch is Van Gucht geen voorstander om in Brussel de cafés vroeger te sluiten of de regels verder te verstrengen: “Dat soort maatregelen zijn de laatste toevlucht. De strijd tegen corona wordt er een van lange adem. We moeten ook zorgen dat we kunnen volhouden.”
Ook laat het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) weten dat er nog geen nieuwe maatregelen gepland staan: “De mondmaskerplicht is pas vijf dagen geleden ingevoerd. Dat is nog niet lang genoeg om de impact op de verspreiding van het virus in te schatten.”
De Brusselse regering wil ook afwachten wat de Nationale Veiligheidsraad donderdag beslist. Die komt voor het eerst sinds eind juli weer samen om overleg te plegen over mogelijke aanpassingen op de coronaregels.