Biden in eerste speech als verkozen president: “Tijd om Amerika te genezen”

Joe Biden heeft zijn eerste speech als president-elect gegeven. Daarin richtte hij zich rechtstreeks tot de mensen die niet op hem, maar wel op zijn tegenstander Donald Trump stemden. Net zoals hij eerder ook al deed, benadrukte hij dat hij de president wil zijn voor iedereen, dus ook voor de republikeinse kiezer.

Sinds gisteren is het eindelijk officieel: de democraat en voormalig vicepresident Joe Biden wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten. Vannacht onze tijd gaf hij zijn eerste speech als president-elect, waarbij hij zich meteen richtte tot de republikeinse kiezer.

“Niet verdelen, maar verenigen”

Joe Biden gaf zijn eerste speech als verkozen president in Wilmington in zijn thuisstaat Delaware. “Mijn mede-Amerikanen, de mensen van dit land hebben gesproken, ze gaven ons een duidelijke overwinning, een overtuigende overwinning. Een overwinning voor ‘wij het volk'”, zo stak Biden van wal. “We hebben gewonnen met het hoogste aantal stemmen voor een presidentieel ticket in de geschiedenis van dit land: 74 miljoen.”

Maar Biden wil niet enkel de president zijn van die 74 miljoen kiezers. Dat benadrukte hij meermaals in zijn speech. “Ik streef ernaar om een president te zijn die niet wil verdelen, maar wel verenigen. Een president die geen rode en blauwe staten ziet, maar Verenigde Staten. En ik zal met mijn hele hart werken om het vertrouwen van alle mensen voor mij te winnen. Want dat is waar Amerika om gaat; het volk.”

Wereldwijd respect voor de Verenigde Staten herwinnen

In zijn speech verwees hij ook naar wat hij als president wil verwezenlijken. Zo wil hij middelklasse opnieuw herstellen, die hij omschrijft als “de ruggengraat van de natie”. Ook wil hij het wereldwijde respect voor de Verenigde Staten opnieuw voor zich winnen, terwijl hij zelf ook het vertrouwen van alle Amerikanen probeert te krijgen.

Verder bedankte Joe Biden ook uitgebreid zijn echtgenote Jill, zijn kinderen en kleinkinderen. “Zij zijn mijn hart”, zo klonk het. Jill, die als leerkracht “haar leven toewijdde aan educatie”, zal volgens Biden ook een geweldige First Lady worden.

Hij richtte zich ook tot zijn vicepresident Kamala Harris. “Zij zal geschiedenis maken als de eerste vrouw, de eerste zwarte vrouw, de eerste vrouw van Zuid-Aziatische afkomst en de eerste dochter van immigranten ooit die verkozen werd tot vicepresident in ons land.” Ze betekent enorm veel voor Biden die haar in zijn speech zelfs omschrijft als familie, of ze dat nu wil of niet. “Jullie (Kamala en haar echtgenoot Doug, red.) zijn ere-leden van de familie Biden, er is geen weg terug.” Daarnaast bedankte Biden ook zijn campagneteam, maar ook de vrijwilligers en de mensen die zetelden in de vele stembureaus in het land.

“Trumpstemmers, ik begrijp jullie teleurstelling”

In zijn speech bedankte Biden ook uitdrukkelijk de gemeenschap van de Zwarte Amerikanen. “Jullie hebben mij altijd gesteund, en dat zal ik ook voor jullie doen”, zo beloofde hij. Want hij wil de president zijn van iedereen in zijn land, ongeacht leeftijd, huidskleur, afkomst én politieke voorkeur.

Zo richt hij zich ook tot de mensen die stemden op Donald Trump en dus eigenlijk liever een tweede termijn van de republikein hadden gezien. “Ik begrijp jullie frustratie”, zo klikt het. “Ik heb zelf ook een aantal verkiezingen verloren. Maar laten we elkaar een kans geven. Het is tijd om de harde retoriek achter ons te laten, de temperatuur te doen zakken, elkaar opnieuw te zien en naar elkaar te luisteren. Als we vooruitgang willen boeken dan moeten we stoppen met onze tegenstanders te zien als onze vijanden. We zijn geen vijanden, we zijn Amerikanen. De weigering van democraten en republikeinen om met elkaar samen te werken is niet het gevolg van een of andere mysterieuze kracht buiten onze controle. Het is een beslissing, een keuze die we maken.”

Het is duidelijk andere taal dan Bidens voorganger, die nog steeds zijn verlies niet wil toegeven. Op Twitter reageerde hij op het nieuws van de verkiezing van Biden, door nogmaals te zeggen dat de democraat op frauduleuze wijze won. Hij blijft dus achter zijn eis tot hertellingen in verschillende staten staan.

“Tijd om te genezen”

Biden staat nu voor een aartsmoeilijke taak als toekomstig president. Wanneer hij op 20 januari zijn intrede doet in het Witte Huis zal hij daar eindelijk aan kunnen beginnen. “Het is tijd om Amerika te genezen”, zo omschrijft hij het.

“We zullen de krachten van wetenschap en hoop gebruiken in de strijden van onze tijd. De strijd tegen het virus, de strijd om welvaart uit te bouwen, de strijd om sociale zekerheid, de strijd om raciale gerechtigheid te creëren en het systematische racisme in ons land te doen verdwijnen. De strijd om het klimaat te redden, de strijd om fatsoen te herstellen, de democratie te verdedigen en iedereen in dit land een eerlijke kans te geven.”

Maar beginnen, zal Biden doen bij de aanpak van Covid-19. “We kunnen onze economie en vitaliteit niet herstellen of geniet van de kostbaarste momenten van het leven – zoals een kleinkind knuffelen, een verjaardag, huwelijk of afstudeerfeest vieren – alle momenten die het het meeste voor ons betekenen, als we het virus niet eerst onder controle hebben.” Daarom zal hij maandag al een groep van experten in werking stellen om een plan op te stellen om de crisis aan te pakken, dat dan op 20 januari 2021 meteen in werking kan treden.

Kamala Harris

Kamala Harris
Kamala Harris – Bron: Isopix

Ook de net verkozen vicepresident Kamala Harris kwam aan het woord. Zij wordt de eerste vrouwelijke vicepresident van de Verenigde Staten. “De eerste, maar zeker niet de laatste”, zo klonk het bij haar. “Elk klein meisje dat nu zit te kijken, kan zo zien dat dit een land van mogelijkheden is.”

Kamala Harris beseft net als Joe Biden dat ze voor een moeilijke taak staat. “Nu begint het echte werk. Het harde, noodzakelijke werk. Om levens te redden en de epidemie onder controle te krijgen. Onze economie weer op gang te trekken. Om ons land weer te verenigen. De weg zal niet makkelijk zijn, maar Amerika is hier klaar voor. Amerika, net als Joe en ik.”

Feest in de straat

Verenigde Staten
Isopix

De overwinning van Joe Biden werd uitgebreid gevierd in de Verenigde Staten. In verschillende grote steden kwamen mensen massaal op straat. Ze vierden er de verkiezing die historisch genoemd kan worden. Want het is meer dan dertig jaar geleden dat een zittend president weerhouden wordt zijn tweede termijn in te zetten.

Daarnaast haalde Biden met meer dan 74 miljoen stemmen ook het hoogste aantal stemmen ooit in de Verenigde Staten. De meeste feestvierders droegen wel mondmaskers, maar van social distance was weinig of geen sprake.

Meer
Lees meer...