De taskforce die belast is met de vaccinatiestrategie in ons land onderzoekt of het mogelijk is om voorlopig maar één vaccinatie per persoon te geven in België. Op die manier zou veel sneller meer mensen ingeënt kunnen worden. Voor het zover is moeten er wel nog heel wat hindernissen overwonnen worden.
Het is zover: vandaag, 28 december 2020, zijn de eerste mensen in België ingeënt tegen het coronavirus. Dat gebeurde met het vaccin van Pfizer en BioNTech. Op 5 januari begint dan de echte vaccinatiecampagne.
Ook daar zal het vaccin van Pfizer gebruikt worden. In de loop van januari komt daar mogelijk ook het vaccin van Moderna bij. Nog iets later zou het vaccin van AstraZeneca samen met de universiteit van Oxford volgen. Daarover kwam gisteren namelijk bemoedigend nieuws.
Twee dosissen
Die drie coronavaccins hebben alle drie jammer genoeg wel één groot nadeel: om optimaal te werken moet je namelijk twee dosissen krijgen. Bij Pfizer/BioNTech moet dat na 21 dagen, bij Moderna na 28 dagen en bij AstraZeneca/Oxford na een maand. Het enige vaccin dat in de maak is waarbij één dosis zal volstaan is dat van het Belgische Janssen Pharmaceutica, onderdeel van Johnson & Johnson. Maar daarvoor moeten we nog tot ongeveer maart wachten.
Die verplichte twee dosissen zorgt ervoor dat het in België vrij lang duurt voor alle groepen aan de beurt komen voor hun vaccin. Zo lijken jongeren minstens tot de zomer te moeten wachten.
Die wachttijd zou je dus kunnen versnellen door de tweede dosis voorlopig niet te geven en zo meer mensen te vaccineren. Veel wetenschappers lijken alvast gewonnen om dat idee dat te onderzoeken. Zeker nu de meer besmettelijke Engelse variant van het SARS-CoV-2-virus aan een opmars bezig is.
“Snel bekijken”
“De vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna zijn twee à drie maanden 90 procent doeltreffend, mogelijk zelfs langer”, zegt vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) aan VRT. Hij ziet alvast heel wat voordelen voor die aangepaste strategie. “Je kan er sneller de groepsimmuniteit mee doen aangroeien. Een tweede voordeel is dat je iedereen die op de wachtlijst staat, ook de jongeren, iets zou kunnen aanbieden, bijvoorbeeld al voor de zomer.”
Die tweede dosis blijft dan later wel nog altijd nodig, maar dat kan dan na de zomer, als iedereen al één vaccin heeft gekregen. “We moeten dit nu vrij snel bekijken met de taskforce, binnen de drie weken”, zegt Van Damme.
Dirk Ramaekers, die de vaccintaskforce voorzit, blijft voorzichtiger. “We volgen de nieuwe wetenschappelijke inzichten daarover op de voet. Voorlopig is dat geen optie zolang niet bewezen is dat dat voldoende immuniteit geeft”, zegt hij in De Morgen.
Europa
Toch is het aanpassen van die vaccinatiestrategie niet zo eenvoudig. België kan niet alleen beslissen om zijn vaccinatiestrategie aan te passen. De Europese Unie gaf namelijk enkel zijn goedkeuring voor de huidige manier van vaccineren. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) gaf vandaag alvast wel aan om deze mogelijkheid medisch en juridisch te zullen onderzoeken.
Daarvan kan eventueel ook overleg gepleegd worden met de Canadese provincie Quebec. Zij overwegen namelijk ook om in de eerste fase iedereen maar één dosis te geven van het coronavaccin.