Het coronavaccin voor katten moet er eind dit jaar zijn

Twee biotechbedrijven werken momenteel aan een Covid-19-vaccin voor je pluizige viervoeter. Het vaccin moet er eind dit jaar zijn, maar erg veel poezenslachtoffers maakt Covid-19 eigenlijk niet.

Er zijn 54 bewezen gevallen van Covid-19 bij katten in de Verenigde Staten. Daarnaast heeft de zoo in de Bronx een tijger met Covid-19 (het dier is intussen beter) en kampte Denemarken met Covid-19 bij nertsen. Dat liep heel wat minder goed af: daar moesten 17 miljoen dieren afgemaakt worden.

Dieren beschermen om mensen te beschermen

Twee mini-biotechers, het Italiaanse EvviVax en het New Yorkse Applied DNA Sciences, willen dat laatste scenario vermijden en zoeken daarom koortsachtig naar een vaccin dat dieren kan beschermen tegen het coronavirus dat ons in de ban houdt. De eerste dieren die het vaccin zullen krijgen, zijn katten.

Eigenlijk moet het vaccin niet dienen om dieren te beschermen. Er zijn namelijk weinig coronavirussen die echt dodelijk zijn voor dieren, dit is er geen van. Maar als dieren er drager van kunnen zijn, kunnen ze er ook voor zorgen dat deze streng blijft voortbestaan en muteert. Dat willen we op dit moment vermijden.

“Ik vind het heel moeilijk om te geloven dat de kat die aan mijn voeteinde slaapt, die geïnfecteerd raakt met Covid, geen risico vormt voor mensen”, zegt James Hayward, de CEO van Applied DNA Sciences aan zakenmagazine Forbes.

Wanneer komt het vaccin er?

Nochtans is er momenteel geen hard bewijs dat je bang moet zijn voor je kat, zelfs als die besmet zou raken. “Ik denk gewoon niet dat het idee dat we een soort reservoir aan rondlopende virussen hebben onder de vorm van onze huisdieren een goed concept is. Door katten te beschermen, beschermen we dus ook mensen.”

Eens ontwikkeld, en die fase is bijna rond, moeten de verschillende farmawaakhonden het nog goedkeuren. Dat zou al in de herfst van dit jaar kunnen gebeuren. Hoeveel het vaccin zal kosten, is nog niet duidelijk. Omdat het op een specifieke manier moet toegediend worden, zal het wellicht enkel in grote klinieken te krijgen zijn.

Meer
Lees meer...