Ruim 200 Denen besmet met nertsenvariant coronavirus

In Denemarken zijn er sinds juni 214 mensen besmet met het nertsenvariant van het coronavirus. Dat meldt het Deens sectoronderzoeksinstituut SSI.

“Van de 214 personen die positief testten op het nertsenvariant van het coronavirus zijn er 200 afkomstig uit de regio Noord-Jutland”, staat in het rapport van het instituut. Volgens Mogens Jensen, de Deense minister van Landbouw, is het gemuteerde virus al aangetroffen in 207 fokkerijen. Vorige maand stond de teller nog op 41.

Aanpassing coronavaccin

Het gemuteerde virus baart de wetenschappers zorgen. “In het slechtste geval luidt dit een nieuwe golf aan besmettingen in. Het risico bestaat dat de mutatie zodanig gewijzigd is dat we de vaccins moeten aanpassen. Dat kan ons opnieuw tot aan het beginpunt van de pandemie brengen”, zegt professor Kåre Mølbak, vaccinexpert bij SSI.

De professor benadrukt wel dat we nu beter gewapend zijn om een mutatie te bestrijden. “We kennen het virus en we hebben heel wat maatregelen genomen om het virus op te sporen en te bestrijden. Daardoor kunnen we een nieuwe uitbraak sneller indammen”, klinkt het.

De Deense premier Mette Frederiksen noemde de nertsen een risico voor de volksgezondheid. Hij heeft daarom donderdag een lockdown aangekondigd voor zeven gemeenten in Noord-Jutland. Horecazaken en scholen moeten de deuren sluiten en het openbaar vervoer en binnensportactiviteiten worden stilgelegd. De premier vraagt de Denen om niet te reizen naar het getroffen gebied. De maatregelen gelden tot 3 december. 

17 miljoen nertsen doden

Voorts heeft Frederiksen beslist om 17 miljoen nertsen in het land af te laten maken. Hij hoopt op die manier te vermijden dat het virus zich verder verspreidt. De Deense regering belooft een compensatie voor de getroffen fokkerijen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt de beslissing van Denemarken om de dieren te doden “vastberaden en moedig”. De organisatie beseft dat de beslissing niet zonder economische gevolgen is.

Denemarken is de grootste producent van nertsenpels. 1.500 fokkerijen produceren jaarlijks zo’n 16 miljoen pelzen. Het kostenplaatje zou meer dan 600 miljoen euro bedragen.

Meer
Lees meer...