Coronavirus: 4 op 10 besmettingshaarden in bedrijven

De overheid controleert sinds vorige week veel strenger op thuiswerk. En daar is een goede reden voor. Bedrijven zijn namelijk vaak de plaats waar besmettingshaarden ontstaan. Dat blijkt uit onderzoek van gezondheidsorganisatie Sciensano.

Individuele coronabesmettingen komen het vaakst in de privésfeer voor. Eén gezinslid raakt besmet met het coronavirus en steekt dan thuis de volgende aan. Maar die eerste persoon raakt buitenshuis besmet, en da’s vaak op het werk.

Volgens Sciensano was de werkplek de locatie waar 40 procent van de clusterbesmettingen voorkwamen op het einde van 2020. Het gezondheidsinstituut spreekt van zo’n clusterbesmetting wanneer minstens twee besmettingen binnen twee weken aan elkaar gelinkt kunnen worden.

Kerstvakantie

Experts zijn zeker dat de besmettingen op het werk hebben plaatsgevonden. Het gaat namelijk om cijfers van tijdens de kerstvakantie, toen de scholen dus gesloten waren. Op scholen ontstaat volgens Sciensano 13 procent van de clusterbesmettingen.

Ontspanningsmomenten

Viroloog Steven Van Gucht benadrukt dat het werk op zich eigenlijk geen probleem vormt. “Ons aan de coronaregels houden, is een deel geworden van onze dagtaak: een mondmasker aandoen om rond te lopen op kantoor, alles goed ontsmetten, afstand houden tijdens het werken”, vertelt hij aan Het Nieuwsblad.

De momenten waarop we ons ontspannen, zijn veel gevaarlijker. “Tijdens de middagpauze in groep je boterhammen gaan opeten: dat is geen goed idee”, waarschuwt hij. “Toch zien we dat drie op de tien bedrijven geen enkele aanpassing hebben gedaan aan hun refter om die coronaproof te maken.”

“Tijdens de lunch zeggen: ‘En nu gaan we een keer een klapke doen’, dáár liggen de risico’s. Of aan de koffieautomaat je masker afdoen voor een praatje. Of kort voor of na het werk nakaarten”, verduidelijkt Van Gucht nog in de krant.

Thuiswerken

De cijfers van Sciensano maken nog maar eens duidelijk waarom de regering zo hamert op thuiswerk. Dat is sinds begin november verplicht, maar lang niet iedereen houdt zich aan die regel. Daarom worden sinds vorige week zogenaamde flitscontroles georganiseerd.

Volgens minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) is het nog te vroeg om daar conclusies uit te trekken. “Maar bij de reguliere controles op telewerk sinds half december, worden in één op de vijf gevallen inbreuken vastgesteld.”

Het grootste deel van de bedrijven kreeg een waarschuwing voor die inbreuken. Andere kregen een termijn opgelegd om alles in orde te brengen. 67 bedrijven werden gedagvaard, en 123 bedrijven moesten onmiddellijk voor een bepaalde periode sluiten.

Meer
Lees meer...