Coronavirus: besmettingen blijven stijgen, maar “geen reden tot paniek”

Zoals verwacht is het aantal besmettingen met het coronavirus fors gestegen. Dat komt vooral doordat we veel meer testen en omdat we de cijfers vergelijken met een vakantieweek, inclusief feestdag. En net daarom benadrukken experts dat we ons voorlopig niet al te veel zorgen moeten maken. Zowel het aantal ziekenhuisopnames als het aantal overlijdens blijven namelijk dalen.

In de week van 2 tot 8 januari keerden in ons land dagelijks gemiddeld 2.020 coronatesten positief terug. Dat is een stijging met maar liefst 27 procent in vergelijking met de cijfers van een week eerder. Toen bleken elke dag gemiddeld 1.582 Belgen besmet met het virus.

Veel meer testen

De stijging is verwacht, want het aantal coronatests is enorm toegenomen. In diezelfde week (van 2 tot 8 januari) spreekt Sciensano over een stijging met maar liefst 59 procent. Het aantal afgenomen testen is in een week tijd van een dikke 25.000 naar meer dan 40.000 gegaan.

De positiviteitsratio (het aantal positieve testen in vergelijking met het totaal) blijft wel lichtjes dalen, tot 5,5 procent. Dat wil zeggen dat er van elke 100 afgenomen coronatests gemiddeld 5,5 positief terugkeren. Vorige week lag dat percentage nog een stuk hoger, op 7,3.

Geen paniek

Virologen benadrukken dat er voorlopig geen reden tot paniek is, zolang iedereen die op vakantie is geweest, zich houdt aan de quarantaineregels. Bovendien worden de cijfers vergeleken met een week waarin een feestdag zat.

De vorige periode liep namelijk van 26 december tot 1 januari, wat bovendien nog een vakantieweek was. Het is ondertussen al duidelijk dat mensen zich tijdens vakanties en op feestdagen veel minder laten testen dan anders.

Ziekenhuisopnames en overlijdens blijven dalen

Het aantal ziekenhuisopnames daalt wel nog verder, tot dagelijks gemiddeld 127. Da’s een daling met 9 procent in vergelijking met de cijfers van vorige week. Toen sprak Sciensano over dagelijks gemiddeld 139 hospitalisaties.

Gisteren was sprake van 92 ziekenhuisopnames. Tegelijk mochten 36 mensen het ziekenhuis verlaten. Dat zorgt voor een totale bezetting van 2.020 Covid-patiënten in de Belgische ziekenhuizen. 378 van hen liggen op afdelingen intensieve zorgen. 195 mensen hebben beademing nodig.

Ook het gemiddelde aantal overlijdens zakt, tot 53 per dag. Da’s een daling met 21 procent in vergelijking met een week eerder. Toen stierven elke dag gemiddeld 65 Belgen na een besmetting met het coronavirus. In totaal bezweken nu al 20.122 Belgen aan de gevolgen van Covid-19. 

Meer
Lees meer...