Coronavirus: aantal besmettingen blijft stijgen

Volgens de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano blijft het aantal besmettingen met het coronavirus stijgen. In de week van 1 tot 7 januari was sprake van een stijging met 14 procent. Het aantal ziekenhuisopnames en het aantal overlijdens daalt wel nog steeds.

Het aantal besmettingen met het coronavirus blijft stijgen. Elke dag kwamen er in de week van 1 tot 7 januari gemiddeld 1.816 positieve coronatesten bij. Dat is een stijging met 14 procent in vergelijking met een week eerder, toen volgens Sciensano dagelijks 1.589 tests positief terugkeerden.

Positiviteitsratio daalt

Die stijging is deels te verklaren doordat er meer getest wordt, maar de positiviteitsratio blijft wel dalen. Dat is het aantal positieve testen in vergelijking met het totale aantal afgenomen testen. Die ratio bedraagt nu 5,7 procent. Dat wil zeggen dat minder dan 6 op 100 testen positief terugkeert.

Minder ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames daalt wel nog steeds. De voorbije week werden gemiddeld 128 coronapatiënten per dag opgenomen. Da’s een daling met 12 procent in vergelijking met een week eerder. Toen werden elke dag gemiddeld 146 Covid-patiënten gehospitaliseerd.

Gisteren werden 84 mensen in het ziekenhuis opgenomen. 50 anderen mochten terug naar huis. In totaal liggen 1.955 Covid-patiënten in het ziekenhuis. 371 van hen liggen op afdelingen intensieve zorgen. 203 patiënten hebben beademing nodig.

Aantal overlijdens blijft dalen

Ook het aantal mensen dat aan Covid-19 overlijdt blijft dalen. In de week van 1 tot 7 januari bezweken gemiddeld 53 Belgen per dag aan de gevolgen van het coronavirus. Dat zijn er 23,5 procent minder dan de week daarvoor. Toen stierven dagelijks gemiddeld 70 mensen aan Covid-19.

Geen skivakanties

De cijfers zijn niet goed. En da’s niet alleen in België het geval. Daarom hebben 16 van de 21 Vlaamse ski-organisaties hun reizen tot en met de krokusvakantie geannuleerd. Naar eigen zeggen geven ze de krokusvakantie op, om zo meer perspectief te krijgen voor reizen in de paasvakantie.

In totaal kregen zo’n 10.000 Vlamingen te horen dat hun reis niet kan doorgaan. Ze kunnen hun geld terugvragen of hun vakantie uitstellen.

Meer
Lees meer...