Is het rechtstreeks opzuigen van CO2 uit de lucht een oplossing voor de klimaatproblematiek of een onbruikbare dure techniek? De enorme CO2-zuiger van het jonge Zwitserse bedrijf Climeworks moet antwoorden bieden.
Climeworks startte in de buurt van de IJslandse hoofdstad Reykjavik zijn installatie Orca op. Dat is de grootste fabriek ter wereld die CO2 uit de lucht zuigt:
- Orca – de naam verwijst naar Orka, het IJslandse woord voor energie – zal 4.000 ton CO2 per jaar opzuigen. Dat komt overeen met de uitstoot van 870 wagens. Het gaat om vier units die elk 1.000 ton CO2 per jaar opvangen.
- Die koolstofdioxide wordt daarna gecapteerd in een ondergrondse opslagplaats van het IJslandse bedrijf CarbFix, waar het vermengd met water op hoogstens twee jaar tijd verandert in gesteente, door de natuurlijke mineralisatie drastisch te versnellen.
- Daarmee is Orca naar eigen zeggen de grootste klimaatpositieve installatie ter wereld.
- De CO2 wordt opgevangen uit de gewone lucht. Dat maakt de techniek heel duur, zowat 500 tot 700 euro per ton opgevangen CO2. Climeworks hoopt de kostprijs binnen de vijf jaar terug te dringen tot 85 euro per ton.
- De installatie zelf draait uitsluitend op groene energie.
“Direct air capture”
Het project wordt door klimaatwetenschappers wereldwijd met argusogen gevolgd. De gebruikte techniek, “direct air capture”, lijkt op het eerste gezicht te duur en te ingewikkeld om op grote schaal toe te passen. Maar volgens de optimisten kan het opzuigen van CO2 een van de technieken worden die de wereld zal gebruiken in de strijd tegen broeikasgassen.
Het Orca-project moet nagaan hoe de voorlopig geringe efficiëntie opgekrikt kan worden. Bedrijven als Microsoft, Swiss Re en Shopify geloven in de techniek en hebben alvast koolstofverwijdering door Climeworks aangekocht in het kader van hun eigen klimaatbeleid.
Dit is het promofilmpje van Climeworks:
(jvdh)