Eén prik Janssen-vaccin volstaat mogelijk niet

Een enkele prik van het Janssen-vaccin volstaat wellicht niet tegen ernstige gevolgen van Covid-19. Daarom overwegen overheden wereldwijd de optie om een booster-shot aan te bieden aan iedereen die het J&J-vaccin kreeg. Ook in België buigt de Hoge Gezondheidsraad zich over de mogelijkheid van zo’n booster-shot.

Tegenvallende bescherming

Toen farmabedrijf Johnson & Johnson hun vaccin tegen het coronavirus introduceerde, was men laaiend enthousiast over het feit dat er slechts één prik nodig was. In tegenstelling tot de vaccins van producenten Pfizer, Moderna of Astra Zeneca was een tweede afspraak voor een extra prik niet nodig. Dat zorgt voor een enorm voordeel dat de vaccinatiecampagne kon vereenvoudigen. Het Johnson-vaccin werd daarom vaak ingezet om moeilijk te bereiken doelgroepen te vaccineren die niet zouden opdagen voor de tweede inenting.

Recent is er echter ongerustheid ontstaan dat één dosis van het Johnson-vaccin niet de bescherming biedt die het oorspronkelijk had beloofd. Daarom bestuderen overheden wereldwijd de mogelijkheid om een tweede prik te bieden aan mensen die eerder het Johnson-vaccin kregen.

Extra dosis Johnson of aanvulling met mRNA?

In september raadde Johnson & Johnson al een booster aan om de effectiviteit van hun vaccin te versterken. Ze blijven wel de effectiviteit van hun vaccin na één prik beklemtonen. Experten twijfelen echter aan de beschermingsgraad van slechts één dosis J&J. Vorige week gaven externe experten aan de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) het advies om alle ontvangers van de enkele dosis Johnson-vaccin een tweede prik te bieden.

Ook in Duitsland heersen zorgen om de effectiviteit van een enkele dosis. Daarom krijgen Duitsers ouder dan 70 jaar en medisch personeel die een Johnson-vaccin kregen nu een tweede prik aangeboden van Pfizer of Moderna. De beslissing is er gekomen na een studie van de Duitse vaccinwerkgroep Stiko waaruit zou blijken dat het J&J-vaccin ondermaatse bescherming biedt tegen een symptomatische infectie of hospitalisatie in vergelijking met de mRNA-vaccins.

De Hoge Gezondheidsraad in België zou zich nu ook over het vraagstuk buigen. Een uitspraak over het advies van de Gezondheidsraad wordt in november verwacht. Het valt tot dan te wachten voor welke groepen uit de bevolking men de boosterdosis adviseert en of het over een tweede dosis Johnson of een aanvulling met een mRNA-vaccin gaat.

(lb)

Meer
Lees meer...