Begin deze week kwamen wereldleiders op de klimaattop COP26 overeen om een einde te maken aan de ontbossing tegen 2030. Slechts een paar dagen later lijkt die ambitie al klaar om te worden opgeborgen. Indonesië, één van de belangrijkste ondertekenaars, ziet de voorwaarden van de deal immers niet meer zitten.
Indonesië is de thuisbasis van ’s werelds op twee na grootste regenwoud, maar door ongebreidelde ontbossing sinds de jaren zestig is de helft van de bossen van het land gekapt door illegale houthakkers en heeft plaatsgemaakt voor commerciële plantages voor onder meer palmolie.
Het land heeft nu vraagtekens gezet bij de voorwaarden van de COP26-deal om de ontbossing tegen 2030 te beëindigen, amper twee dagen nadat het zich bij meer dan 100 landen had aangesloten die de deal tekenden.
De landen kwamen op de klimaatconferentie in Glasgow het miljardenplan overeen om binnen tien jaar te stoppen met het kappen van bomen op industriële schaal. Dat de deal met de nodige scepsis moest worden bekeken, was al duidelijk. En dan werd vooral gedacht dat Brazilië een probleem zou worden.
“Indonesië kan niet beloven wat het niet kan doen”
Maar het is nu Siti Nurbaya Bakar, de Indonesische minister van Milieu, die zegt dat “Indonesië dwingen tot nul ontbossing tegen 2030 duidelijk ongepast en oneerlijk is”. Bakar zei dat er meerdere manieren zijn om ontbossing te definiëren, en dat een deal de economische groei niet mag stoppen. “De enorme ontwikkeling van het tijdperk van president Jokowi mag niet stoppen in naam van de CO2-uitstoot of in naam van ontbossing”, zei ze, verwijzend naar Joko Widodo bij zijn bijnaam.
Bakar zei dat Indonesië niet kon “beloven wat we niet kunnen doen” en dat de prioriteit van Indonesië lag bij ontwikkeling, en dat bossen moeten worden gekapt om nieuwe wegen aan te leggen en voor de teelt van voedselgewassen. “De natuurlijke rijkdom van Indonesië, inclusief bossen, moet worden beheerd voor het gebruik ervan volgens duurzame principes, maar het moet wel eerlijk zijn”, zei ze.
“Beloven dat ontbossing gaat stoppen is vals en misleidend”
De Indonesische vice-minister van Buitenlandse Zaken, Mahendra Siregar, zei dat het beschrijven van de deal als een belofte van het stoppen van ontbossing “vals en misleidend” was. Indonesië heeft zichzelf onlangs ambitieuze doelen gesteld voor ontbossing, waaronder het halveren van het ontbossingspercentage in de komende drie decennia en het herbebossen van 26,2 miljoen hectare land tegen 2050. Vorig jaar kende het laagste ontbossingspercentage in Indonesië sinds de jaren negentig, wat de regering heeft toegeschreven aan nieuw beleid dat de ontbossing regelt. Maar het zou ook wel eens met de pandemie te maken kunnen hebben.
De recente toezeggingen staan sowieso op gespannen voet met ontwikkelingsprojecten die zijn goedgekeurd door de Indonesische regering, waardoor tegen 2040 waarschijnlijk 135,9 miljoen hectare bos gekapt zal worden.
(evb)