Blankenberge maakt zich op voor een spannende installatievergadering van de gemeenteraad. Vanavond om 19.30 uur wordt via een geheime stemming beslist wie de nieuwe schepenen en burgemeester zullen worden. Deze uitzonderlijke situatie is het gevolg van een politieke impasse waarbij geen akkoord werd bereikt tussen de partijen.
De gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober verliepen in Vlaanderen onder het nieuwe decreet Versterking Lokale Democratie van Vlaams minister Bart Somers (Open Vld). Dit decreet bepaalt dat de grootste partij het initiatiefrecht heeft om een coalitie te vormen, maar ook dat de grootste stemmenkanon automatisch burgemeester wordt. Als die grootste partij na twee weken geen akkoord heeft, schuift het initiatief door naar de tweede partij.
Als uiteindelijk niemand voor de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad tot een akkoord kon komen, wordt het stadsbestuur bepaald met een geheime stemming. Dat is het geval in Blankenberge en Willebroek.
Blankenberge
In Blankenberge behaalden zowel N-VA als Team Burgemeester, de lokale liberale partij van huidig burgemeester Björn Prasse, elk 8 zetels. Beide partijen weigeren echter samen te werken. Cd&vplus (4 zetels) koos de zijde van N-VA, maar samen konden ze Vooruit (4 zetels) niet overtuigen om toe te treden. Vooruit opteert namelijk voor een samenwerking met Team Burgemeester. Vlaams Belang (3 zetels) staat geïsoleerd, omdat geen enkele partij een coalitie met hen wil aangaan.
Hoe werkt de geheime stemming?
Omdat geen enkele partij erin slaagde een voordrachtsakte te ondertekenen, worden de schepenen vanavond via een geheime stemming gekozen. Dit is hoe het proces in zijn werk gaat:
- Gemeenteraadsvoorzitter: Eerst wordt de voorzitter van de gemeenteraad gekozen.
- Schepenen en comitévoorzitter: Daarna volgen de vijf schepenfuncties en de voorzitter van het bijzonder comité.
- Stemprocedure: Elke partij kan kandidaten voordragen, waarna de gemeenteraadsleden via geheime briefjes in een urne stemmen.
- Een absolute meerderheid (14 van de 27 stemmen) is vereist om een functie te winnen.
- Bij een patstelling volgt een tweede ronde tussen de twee kandidaten met de meeste stemmen. Bij een nieuw gelijkspel beslissen de voorkeursstemmen.
- Burgemeester: De sjerp gaat automatisch naar de grootste stemmenkanon van de coalitie. Dit betekent dat Björn Prasse burgemeester blijft, indien Team Burgemeester minstens één schepen levert.
Politieke sleutelrol voor Vlaams Belang
De Blankenbergse gemeenteraad lijkt verdeeld in twee blokken van elk twaalf zetels: N-VA met cd&vplus versus Team Burgemeester met Vooruit. Hierdoor zijn de drie verkozenen van Vlaams Belang mogelijk de beslissende factor in de geheime stemming.
Vlaams Belang stelde onlangs een afspiegelingscoalitie voor, waarbij de twee grootste partijen (N-VA en Team Burgemeester) elk twee schepenzetels zouden krijgen, gevolgd door één zetel voor cd&vplus, Vooruit, en Vlaams Belang. Tot nu toe hebben de andere partijen hier echter geen gehoor aan gegeven.
Blankenberge niet alleen
Ook in Willebroek kon geen coalitie worden gevormd voor de deadline. Daar wordt dinsdagavond op een vergelijkbare manier beslist over de verdeling van het schepencollege.