Brits ruimtevaartbedrijf haalt 9 miljoen euro op om ruimtefabriek te lanceren

Het Brite bedrijf Space Forge wil legeringen, geneesmiddelen en halfgeleiders maken in de ruimte. Het bedrijf haalde daarvoor 7,6 miljoen pond (9 miljoen euro) op.

Space Forge zou deze week details vrijgeven over de financiën die het heeft opgehaald bij Amerikaanse, Britse en andere investeerders, waaronder het in de VS gevestigde SpaceFund en het in Berlijn gevestigde World Fund, dat bedrijven steunt die pionieren met nieuwe groene technologieën. Dat bericht The Guardian.

Microzwaartekracht

Met een startkapitaal van 9 miljoen euro wil het bedrijf satellieten de ruimte in krijgen waarin nieuwe legeringen, geneesmiddelen en halfgeleiders worden vervaardigd.

Het ruimtebedrijf haalt op zijn website enkele redenen aan voor de inzet van een ruimtefabriek. De microzwaartekracht die een productieproces in de ruimte zou ondervinden, heeft zo zijn gevolgen. Op aarde ondervinden productieprocessen enkele nadelen, volgens Space Forge.

“De zwaartekracht op aarde veroorzaakt een opwaartse druk die een perfecte legering in metalen van verschillende dichtheid verhindert. De dichte, omgevingsatmosfeer van de aarde verontreinigt zelfs de schoonste processen. En temperatuurextremen zijn moeilijk te creëren en te handhaven.”

“In de ruimte is de druk 10 triljoen keer lager dan op aarde. Dat neemt onder andere de vervuiling weg. De microzwaartekracht in de ruimte voorkomt drijfvermogen, waardoor grotere, perfecte kristalvorming en uniforme legeringmenging mogelijk zijn. Naar de koude ruimte gerichte radiatoren kunnen vrij temperaturen dicht bij het absolute nulpunt produceren voor supergeleiders en kwantumapparaten.”

Glasheldere vezels

“Het is duidelijk dat internationale investeerders onder de indruk zijn”, zei Paul Bate, chief executive van het UK Space Agency, aan The Guardian. “De investering was vier keer overtekend en er zijn miljoenen ponden binnengehaald om het bedrijf te steunen bij de volgende stappen van zijn reis.

“De aarde is een prachtige plek om op te leven, maar verschrikkelijk voor de productie van zo veel dingen”, zei oprichter van Space Forge Josh Western

“Experimenten in het internationale ruimtestation hebben de waarde van fabricage in de ruimte aangetoond”, aldus Western. “Fluoride glasvezels die in communicatiesystemen worden gebruikt, zijn daar een voorbeeld van. Als ze op aarde worden gemaakt, hebben ze de neiging een beetje troebel te zijn. De vezels die in het ruimtestation worden gemaakt zijn kristalhelder en 10 tot 100 keer beter in het verzenden van signalen.”

De ruimtetuigen van Space Forge zouden met jumbojets in de bovenste atmosfeer worden gebracht en de ruimte in worden geschoten. Daar zouden ze dan één tot zes maanden om de aarde cirkelen. De start van de lanceringen staat gepland voor 2022.

(jvdh)

Meer
Lees meer...