Wordt Chelsea een Brits staatsbedrijf?

In de saga rond oligarch Roman Abramovitsj en Chelsea maakt een verrassend scenario opgang: een noodnationalisatie van de Londense club.

Hoe moet het verder met Chelsea FC, nu de Britse overheid eigenaar Roman Abramovitsj verbiedt om de club te verkopen, een gevolg van de strengere aanpak van Russische oligarchen? Er doken al verscheidene kandidaat-kopers op, de ene al geloofwaardiger dan de andere.

Maar zoals de zaken nu staan, zijn de bezittingen van de club voortaan bevroren en wordt de financiële gang van zaken grotendeels beslist door de overheid, wat bijna neerkomt op een vorm van nationalisatie. De vraag die veel waarnemers zich, soms half grappend, afvragen: hoelang kan deze situatie blijven duren?

Chelsea heeft, ondanks de asset freeze, van de Britse overheid wel een licentie gekregen “om bepaalde activiteiten” verder te zetten, zo bevestigde de club. Er zijn echter een heleboel beperkingen, bijvoorbeeld wat betreft de toekomstige inkomstenstromen uit ticketing en transfers.

Volgens voetbalkenners kan het daardoor pijlsnel bergaf gaan met de club. Gaan sterren als Rode Duivel Romelu Lukaku wel blijven als de fundamenten van de club op losse schroeven komen? De populaire krant Daily Mail speculeert zelfs al openlijk over een bankroet van de club in de komende weken, zeker mocht grote sponsor Nike de geldkraan dichtdraaien.

Onteigening

De Britse overheid wil vooral voorkomen dat Abramovitsj geld zou verdienen met een verkoop van Chelsea. Maar door de de facto onteigening en de bevriezing van een verkoop ontstaat een eigenaardig vacuüm, waarbij de club tot nader order onder staatscontrole blijft.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat premier Boris Johnson een populaire Londense club failliet zal laten gaan, dus duikt in de Britse pers al het onwaarschijnlijke scenario van een noodnationalisatie op, waarbij de overheid de aandelen en het bestuur van de club helemaal in handen zou nemen.

Al zegt de Britse regering er wel snel een mouw aan te willen passen, mocht er een goed bod van een aanvaardbare partij komen.

“Zoals de licentievoorwaarden er nu uitzien, zou de verkoop niet worden toegestaan”, verduidelijkte de staatssecretaris Chris Philp het standpunt van de Britse regering vrijdagochtend aan Sky News. “Als er zich echter een koper zou aandienen, zou die koper of de voetbalclub de regering kunnen benaderen met het verzoek om de voorwaarden zodanig te wijzigen, dat de verkoop wél doorgang kan vinden.”

(lp)

Meer
Lees meer...