Na slimme winkels en zelfstandige bezorgrobots is hier de ultieme combo: de wandelende winkelbot

De laatste jaren is het aantal manieren om producten te leveren toegenomen, evenals het aantal autonome winkels. Naast de traditionele bezorgers in auto’s, bestelwagens en fietsen, zijn er bezorgrobots en drones verschenen. Maar nu is een nieuw concept opgedoken uit de Amerikaanse tech-hub Silicon Valley: een wandelende, autonome robo-winkelier.

Tortoise Mobile Smart Store is de naam van de op afstand bediende robowinkel. Het concept is gebaseerd op de werkwijze van straatverkopers, maar dan zonder, tja, de eigenlijke verkoper. Voor bedrijven is het een manier om extra verkoop te genereren zonder een werknemer te moeten betalen om de transacties af te handelen. De robot regelt alles. Of toch bijna.

De robot moet nog steeds onder toezicht staan van mensen, die in de proeffase in een afgelegen centrum in Mexico City zijn ondergebracht. Zij sturen, luisteren naar én controleren de robot, zodat het verkoopproces vlot verloopt.

Het bedrijf achter de Tortoise-robot heeft zijn apparaat getest bij 18 retailers in de VS en Europa, meldt de site Axios. Tot nu toe werden de robots alleen op privéterreinen gebruikt, maar binnenkort zullen ze zich ook op openbare straten kunnen wagen.

Een nieuwe consumentenervaring

De ervaring is duidelijk anders voor de klanten, aangezien zij niet met een andere mens communiceren, maar met een machine. Zij kunnen allerlei goederen kopen in de Tortoise Mobile Smart Store, afhankelijk van welke winkeliers het concept hebben overgenomen. Dat kan voedsel, technologie of zelfs kleding zijn: de handel verloopt via een snel proces.

In tegenstelling tot andere self-service-systemen, vereisen Tortoise-robots geen voorregistratie, het downloaden van een app of het scannen van een QR-code. Dit maakt adoptie gemakkelijk.

Klanten kiezen gewoon de producten die ze willen kopen, betalen hun bestelling met hun kredietkaart en halen ze rechtstreeks af uit de kluis van de robot. Wat de beveiliging betreft, zou de bewakingscamera voldoende zijn, meent Tortoise. Maar het feit dat het apparaat over je betalingsgegevens beschikt en je onbetaalde producten in rekening kan brengen, is zeker een afschrikmiddel.

Het gebruik van het apparaat zal voor sommigen “het hoogtepunt van hun dag” zijn, verzekerde Tortoise mede-oprichter Dmitry Shevelenko de site Axios.

Een uniek bedrijfsmodel

Bedrijven hoeven niets te betalen om de robots te gebruiken, en consumenten ook niet. Detailhandelaren die Tortoise gebruiken, zijn echter 10 procent van hun bruto-omzet aan de moedermaatschappij verschuldigd. Een meer dan rendabel systeem, volgens de eerste resultaten van het bedrijf, aangezien de robot 25 keer meer opbrengt dan een vaste verkoopautomaat, aldus Tortoise.

“Wat we ons realiseren is dat mensen bereid zijn om met deze methode artikelen te kopen tegen hogere prijzen dan met een traditionele verkoopautomaat”, vertelde Shevelenko aan Axios.

Uiteindelijk zouden de Tortoise-robots tegen 5 mijl (ongeveer 8 kilometer) per uur door de straten van een stad kunnen lopen. Ze kunnen potentiële klanten waarschuwen dat ze in hun straat zijn, zodat ze het apparaat kunnen vragen om voor hun huis te stoppen terwijl ze gebak, AirPods of andere koopwaar ophalen. In april zullen in de VS ongeveer 30 nieuwe mobiele smart stores worden gelanceerd.

(lb, am)

Meer
Lees meer...