Nostalgie is het recept voor succes. Top Gun: Maverick, het vervolg op die vorige kaskraker in 1986 van wijlen Tony Scott, heeft op amper 12 dagen wereldwijd al meer dan 600 miljoen dollar (zo’n 570 miljoen euro) opgebracht. De film eist daarmee zijn plek op in de rangschikking van de tien grootste kassuccessen in de geschiedenis van Hollywoodstudio Paramount.
De kaartjeskopers blijken vooral 55-plussers te zijn. Het zijn dus vooral oudere filmconsumenten die terugkeren naar de bios nadat ze tijdens de pandemie gewend raakten aan streamingdiensten. Maar mensen die ook oud genoeg zijn om zich de eerste Top Gun te herinneren.
Box-office
In de VS bracht de film al 334 miljoen dollar (zo’n 317 miljoen euro) op en in het buitenland nog eens 278 miljoen dollar (ong. 264 miljoen euro). Dat is goed voor een totaal van 612 miljoen dollar (zo’n 581 miljoen euro). Van een echt record is echter nog geen sprake. Gecorrigeerd voor inflatie blijft de eerste Top Gun voorlopig Cruise’s grootste binnenlandse hit. De 180 miljoen dollar (171 miljoen euro) die de film in 1986 opbracht, vertaalt zich in 440 miljoen dollar (zo’n 418 miljoen euro) vandaag.
Top Gun: Maverick maakt wel een goede kans om in de VS drie weken na zijn première af te sluiten met een omzet van 400 miljoen dollar (380 miljoen euro). Globaal ligt het miljard dollar in het verschiet. Als dat bewaarheid wordt, zou het de eerste keer in Cruise’s carrière zijn dat die mijlpaal wordt overschreden. Een geweldige prestatie als men weet dat de film niet in China, noch Rusland te zien is.
Om dat doel te bereiken zal Maverick minstens 530 miljoen dollar (503 miljoen euro) in de Verenigde Staten moeten opbrengen. Het laatste overgebleven belangrijke overzeese gebied waar de film nog moet uitkomen is Zuid-Korea, waar Cruise traditioneel veel fans heeft. De release daar is voorzien voor 22 juni.