‘Top Gun’ producers aangeklaagd door familie van originele schrijver

De familie van een journalist die jaren geleden als inspiratiebron diende voor de film Top Gun wil Paramount Pictures aanklagen. De Amerikaanse filmproducent zou voor de sequel Top Gun: Maverick niet opnieuw de nodige rechten hebben gekocht. Paramount Pictures stelt echter dat die claims ongegrond zijn.

Top Gun: Maverick, het langverwachte vervolg op Top Gun uit 1986, draait volop in de bioscoopzalen. De pilotenfilm, met wederom Tom Cruise in de hoofdrol, boekt grote successen in de Verenigde Staten. Maar de familie van de journalist die een artikel schreef dat als inspiratie diende voor de eerste film, stelt dat Paramount Pictures niet de nodige rechten voor de sequel heeft gekocht. Daarvoor willen ze de filmproducent nu voor de rechter slepen.

Auteurswet overtreden

De Israëlische journalist Ehud Yonay schreef in 1983 een artikel met de naam Top Guns. Dat artikel ging over het leven van Amerikaanse straaljagerpiloten, het verhaal waar de film Top Gun uit 1986 op gebaseerd is. Destijds werden er daarvan exclusieve filmrechten gekocht door de filmproducent Paramount Pictures en betaald aan Yonay. De journalist overleed echter in 2012.

De weduwe en zoon van Ehud Yonay stellen nu dat Paramount Pictures opnieuw rechten had moeten betalen voor de sequel Top Gun: Maverick. Volgens hen is de nieuwe film namelijk een “afgeleide” van het artikel Top Guns. Maar Paramount Pictures betaalde de exclusieve filmrechten niet. Volgens de familie van Yonay overtreedt de filmproducent hiermee de Amerikaanse auteurswet.

Schadevergoeding

De erfgenamen van Yonay trekken nu naar de rechtbank en eisen een schadevergoeding van Paramount Pictures. Hoeveel geld de familie verwacht is niet duidelijk, maar ze zouden hun zinnen gezet hebben op een deel van de opbrengst van de nieuwe film. Ook zou Paramount Pictures de film niet meer mogen distribueren en geen vervolgen meer mogen maken. De filmproducent zelf zegt dat de claims van de familie ongegrond zijn en dat ze zich stevig zullen verdedigen.

Meer
Lees meer...