Tom Cruise steelt show in Cannes

Hoewel het Belgische De Acht Bergen van Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch warm onthaald werd in Cannes, was het Tom Cruise die het prestigieuze filmfestival gisteren op zijn kop zette. De 59-jarige steracteur pakte uit met Top gun: Maverick, het langverwachte vervolg op de klassieker Top gun uit 1986. En dat gebeurde met het nodige spektakel.

Tijdens de 75e editie van het Cannes filmfestival waren alle ogen gericht op Tom Cruise. Dat de Hollywoodster graag stunten uithaalt, weet de wereld al langer. Op de première van zijn langverwachte nieuwe film Top gun: Maverick mocht een spectaculaire act dus uiteraard ook niet ontbreken.

Straaljagers en Ere-palm

Heel wat spektakel op Cannes ‘22. Voorafgaand de premières vlogen er boven de rode loper maar liefst acht straaljagers in de kleuren van de Franse vlag. Hiermee werd dus een duidelijke verwijzing gemaakt naar de gevechtspiloten van Top Gun. Tom Cruise was in zijn nopjes en nam uitgebreid de tijd om aan iedereen handtekeningen uit te delen. Maar door Cruises sterallures liep de Belgische première wel een half uur vertraging op.

Tom Cruises nieuwe film Top gun: Maverick werd overigens uitstekend onthaald op het filmfestival. De actiefilm kreeg een 6 minuten lange staande ovatie van het publiek, wat Cruise zichtbaar ontroerde. De eerste Top Gun kwam in 1986 in de zalen. Hoewel de tijd eraan heeft geknaagd, blijft het een klassieker die van Tom Cruise definitief een superster heeft gemaakt.

Opmerkelijk

De Belgische film is dit jaar beter dan ooit vertegenwoordigd filmfestival van Cannes. Maar liefst drie films streden voor de hoofdprijs, de Gouden Palm. De première van De Acht Bergen van Charlotte Vandermeersch en Felix van Groeningen (The Broken Circle Breakdown, De Helaasheid der Dingen) werd alvast zeer warm onthaald op de openingsavond.

Een opmerkelijk optreden was dat van de Oekraïense president Zelensky. In een gepassioneerde speech noemde hij Charlie Chaplins The Great Dictator een van de films die de tegenstrijdigheden van de oorlog weerspiegeld. Met zijn speech wou hij de filmwereld oproepen om zich uit te spreken tegen de oorlog die Rusland tegen zijn land voert.

Meer
Lees meer...