3 op de 4 Vlamingen ergeren zich aan vergaderingen

Het merendeel van de Vlamingen ergert zich wel eens aan vergaderingen op het werk, leert een rondvraag van Protime, een bedrijf gespecialiseerd in onder meer tijdregistratie en workforce management, bij 1.000 Vlamingen.

Waarom is dit belangrijk?

Een recent onderzoek van arbeidseconoom Stijn Baert (UGent) en enkele collega's van de universiteit toonde aan dat de Vlaming gemiddeld 5 uur en 54 minuten per week in een vergadering zit.

In het nieuws: De rondvraag van Protime toont aan dat de Vlamingen niet laaiend enthousiast worden van vergaderingen. Meer zelfs, 76 procent stoort zich wel eens aan die bijeenkomsten. Bij 35 procent is dat meestal of altijd het geval.

  • Het niet doorhakken van knopen (48 procent), of het oprakelen van oude discussies (33 procent) zijn zijn de grootste frustraties van werknemers.
  • 30 procent stoort zich ook aan collega’s die met andere zaken bezig zijn tijdens een vergadering. Dat is de derde grootste frustratie van de respondenten.
    • “Vooral tijdens digitale meetings is het makkelijk of andere taken uit te voeren”, merkt Protime op.
    • 60 Procent van de Vlamingen die deelneemt aan een Teams, Skype of Google Meet vergadering leest wel eens mails. 49 Procent beantwoordt die ook. 39 Procent werkt aan andere taken en 16 procent bekijkt sociale media.

Efficiënter vergaderen

Details: Volgens Gille Sebrechts, CEO van Protime, toont het onderzoek aan dat vergaderen efficiënter kan. “Gelukkig dringt dit bij veel bedrijven door en wordt er bij meer dan de helft (56 procent) actie ondernomen om de vergadercultuur gezonder te maken”, merkt ze op.

  • 43 Procent van die bedrijven stelt concrete actiepunten op. In 36 procent van de gevallen wordt er een strakke planning aangehouden zodat alle agendapunten behandeld kunnen worden. 31 Procent van de bedrijven die maatregelen nemen om efficiënter te vergaderen, stelt een voorzitter aan om de bijeenkomst te leiden.

(nd)

Meer
Lees meer...