Er is dit jaar veel te doen over de deelname van Israël aan het Eurovisiesongfestival. De liedjeswedstrijd gaat dit jaar door in Malmö, waar in totaal 37 landen hun kans zullen wagen. Bij die landen is voor het derde jaar op rij geen plaats voor Rusland en Wit-Rusland. Maar wel voor Israël. Heel wat Eurovisiefans, maar ook artiesten vragen al maandenlang om de uitsluiting van Israël, maar de EBU geeft daar voorlopig geen gehoor aan. En nu moeit ook Amerika zich hiermee.
Het Eurovisiesongfestival gaat een turbulente editie tegemoet. De oorzaak is de deelname van Israël. Veel fans zijn van mening dat de European Broadcasting Union (EBU) consequent moet zijn en na Rusland en Wit-Rusland ook Israël moet bannen omdat het bezig is met gewelddadige acties in Palestina.
Israël – Palestina
Op 7 oktober 2023 vielen Hamasstrijders binnen in Israël. Als tegenactie voert Israël nu al maandenlang een gewelddadig tegenoffensief uit. Daarbij kwamen in totaal er al meer dan 28.000 Palestijnen om het leven, waaronder meer dan 12.000 kinderen.
Overal ter wereld worden er protesten georganiseerd die vooral oproepen tot een staakt-het-vuren. Zuid-Afrika daagde Israël zelfs officieel voor het Internationaal Gerechtshof omdat het van mening is dat Israël een genocide pleegt in de Gazastrook. Het Internationaal Gerechtshof oordeelde dat Zuid-Afrika deels gelijk had en gaf aan dat Israël alle mogelijke maatregelen moet nemen om een genocide te vermijden.
Gisteren, op dinsdag 13 februari, heeft Zuid-Afrika opnieuw een dringend verzoek ingediend bij het Internationaal Gerechtshof. Het meent dat Israël de opgelegde regels geschonden heeft door de aanslag op Rafah dit weekend. Rafah is een stad in het Zuiden van de Gazastrook waar heel wat Palestijnen in de afgelopen maanden naartoe gevlucht zijn en in tenten en andere geïmproviseerde onderkomens leven.
#BanIsraelFromEurovision
Steeds meer Eurovisiefans vragen luidop om de uitsluiting van Israël op het Eurovisiesongfestival. Ze doen dit onder andere met de hashtag #BanIsraelFromEurovisions en #BoycottEurovision op X en Instagram. De European Broadcasting Union (EBU) houdt echter vol dat het Eurovisiesongfestival geen politiek evenement is en er dus geen reden is om Israël uit te sluiten. Maar dit wordt op veel kritiek ontvangen omdat Rusland en Wit-Rusland in 2022 wél uitgesloten werden na de inval in Oekraïne.
Het protest komt niet meer alleen vanuit de fans. Ook deelnemende artiesten lieten al merken dat ze Palestina steunen en Israël liever niet zouden zien op het Eurovisiesongfestival. Zo liet de Noorse inzending Gåte nog voor hun overwinning weten dat ze niet naar Malmö willen gaan als Israël deelneemt, droeg de zanger van de Finse inzending Windows95man de Palestijnse vlag op zijn nagels en zei zanger Ghali (die uiteindelijk niet kon winnen) tijdens de Italiaanse voorrondes “Stop de genocide”.
Daarnaast kwam er vanuit Zweden en IJsland al een open brief die ondertekend was door honderden artiesten met de vraag om Israël uit te sluiten van het Eurovisiesongfestival van 2024.
Steun voor Israël
Maar nu komt er ook steun voor Israël en dat vanuit een wel zeer opvallende hoek. Een groep bestaande uit zo’n 400 Amerikaanse acteurs, muzikanten en andere mensen uit de entertainmentindustrie heeft een open brief gedeeld, waarin ze oproepen tot het behoud van Israël op het Eurovisiesongfestival.
Enkele bekende namen op deze lijst zijn Helen Mirren, Scooter Braun, Boy George en Liev Schreiber. Zij zien de mogelijke uitsluiting van Israël als “het tegengestelde van rechtvaardigheid”. “Israël vecht een oorlog uit tegen een terroristische groep die het staakt-het-vuren op 7 oktober 2023 gebroken heeft en meer dan 1.200 mensen vermoordde. Deze strijd is geen oorlog die Israël wilde of startte.” Over de meer dan 28.000 Palestijnse slachtoffers wordt dus niet gesproken.
Verder in de brief haalt de groep ook aan dat Israël een rijke geschiedenis heeft op het Eurovisiesongfestival en dat de uitsluiting in zou gaan tegen de geest van de wedstrijd en het van een viering zou veranderen naar een politiek schaakstuk.