Vanaf donderdag 11 juli kan je op Streamz kijken naar de reüniespecial 20 jaar Het Eiland. Daarin komen de cast van Het Eiland en maker Jan Eelen nog eens samen om terug te blikken op hun tijd op de set van de reeks en de impact die de reeks maakte op hun eigen leven én dat van de vele kijkers. Wij spraken met maker en bedenker Jan Eelen over wat de reeks zo uniek en populair maakt.
Wij spraken Jan Eelen op een zomerse dag in de speciale ‘Coworking Het Eiland’ in Antwerpen. Wie zelf eens een dagje wil werken op de iconische bureaus van Cynalco Medics kan dat nog tot eind deze maand doen op verschillende locaties in Vlaanderen. Meer info vind je hier.
Wat was jouw favoriete moment op de set tijdens de opnames van Het Eiland?
Jan Eelen: “Dat is een vraag die ik eigenlijk niet kan beantwoorden. Er zijn zoveel momenten. Gewoon het feit dat het gelukt is. Dat we zonder ruzie, met heel veel plezier en heel veel liefde uit die productie zijn gekomen. Elke dag was eigenlijk wel een soort overwinning als je naar huis reed en je had gedaan wat je in gedachten had dat je moest doen. Ik wist nog niet wat het zou geven als je alles achter elkaar zou zetten. Of dat wel zou lukken. Maar je wist wel dat die scène alvast goed was. Zo reed ik elke dag met een goed gevoel naar huis en dacht ik: ‘Hier zullen we wel iets aan hebben’.”
Had je toen al gedacht dat Het Eiland zo’n groot succes ging worden?
Eelen: “Nee, wij hadden dat absoluut niet gedacht. We waren daar ook niet mee bezig. We hoopten natuurlijk wel dat het een succes zou zijn omdat we de overstap gemaakt hadden van Canvas naar het toenmalige TV1, dus van In De Gloria naar Het Eiland. Dat gebeurde op vraag van TV1. En ik vond dat wel een interessante uitdaging om eens voor een publiek te werken dat je eigenlijk niet goed kent of die minder gemeen hebben met jou. Het was dus wel een beetje zoeken naar wat de manier was om die te bereiken.”
“Als ik had kunnen voorspellen dat het zo’n groot succes zou worden, dan had ik wel een dagboek bijgehouden of kleren of zo om aan goede doelen te geven. Dat is allemaal niet gebeurd. Maar we wisten wel dat we ons allemaal ongelofelijk had geamuseerd hadden met iets te maken dat anders was dan wat je toen op tv zag. Dus daar zat de voldoening wel heel hard in.”
Jullie hebben onlangs de reüniespecial 20 jaar Het Eiland gefilmd. Hoe was het om iedereen terug samen te zien?
Eelen: “Dat was heel plezant. Persoonlijk ken ik Het Eiland nog heel goed omdat ik de reeks af en toe nog eens herbekijk naar aanleiding van bijvoorbeeld de tiende of vijftiende verjaardag of een podcast over de reeks. Maar bijvoorbeeld Wim Opbrouck (Frankie Loosveld), die heeft de reeks nooit herbekeken en die wist dus van niets. Hij werd dan tijdens de reünie geconfronteerd met die scènes en die lag al meteen strijk van het lachen. Hij verschoot ook heel hard toen we lieten zien hoe een scène gespeeld was en hoe groot die dan uiteindelijk geworden was.”
“Het was gewoon fijn om iedereen terug te zien en diezelfde dynamiek weer te hebben. Iedereen heeft elkaar graag daar. Het is zoals wanneer je met goede vrienden nog eens samenkomt. Je ziet elkaar niet zoveel natuurlijk, maar wanneer je elkaar tegenkomt, is het altijd fijn.”
Op welke manier heeft Het Eiland jouw carrière beïnvloed?
Eelen: “Tgoh, dat weet ik eigenlijk niet. Ik denk dat het een logisch vervolg was van waar ik mee bezig was. Dat heeft mij heel wat dingen geleerd. Vooral om verhalen te vertellen met een langere spanningsboog. Bij In De Gloria waren het verhalen van zes minuten. Dus eigenlijk ben ik gewoon opgeschoven. Het Eiland is 35 à 40 minuten over zeven afleveringen verspreid. Dat is een heel andere manier van werken en van denken. En dat heb ik daar we geleerd om onder de knie te krijgen en dat kon ik dan later heel goed gebruiken voor Callboys en voor De Ronde. Daarnaast heb ik bij Het Eiland ook leren werken met een groter team. Bij In De Gloria waren we met vier of vijf man op pad en hier ging het om een filmploeg van dertig man, die allemaal vragen hebben die je moet kunnen beantwoorden. De acteurs hebben ook vragen. Dus dat is heel vermoeiend, maar als je in die trip zit is dat wel heel plezant.”
Als je Het Eiland vandaag zou maken, zijn er dan dingen die je anders zou doen?
Eelen: “Ik zou sowieso dingen anders moeten doen, want de iPhone heeft het volledig overgenomen. Daar ben ik gelukkig van gespaard gebleven. Maar ik zou het niet meer opnieuw maken. Werken is helemaal anders geworden. Zo’n eiland nu, dat bestaat eigenlijk bijna niet meer. Dat zie je nog maar zelden, vaste plaatsen op de werkvloer. Er wordt nu ook meer aan thuiswerken gedaan. We hebben het concept uitgeput en genoeg verkent.”
Dus er komt geen reboot van Het Eiland anno 2024?
Eelen: “Nee, sowieso niet.”