Joe Biden, de huidige president van de Verenigde Staten, heeft aangekondigd dat hij zich niet opnieuw kandidaat zal stellen voor een tweede ambtstermijn. De Democratische partij moet nu op zoek naar een nieuwe kandidaat voor de presidentsverkiezingen op 5 november.
Aankondiging via X
Joe Biden maakte zijn beslissing bekend via een bericht op X. “Het is de grootste eer van mijn leven geweest om te dienen als jullie president. Terwijl het mijn bedoeling was om me herverkiesbaar te stellen, geloof ik dat het in het beste belang is van mijn partij en het land om me enkel te focussen op het vervullen van mijn taken als president voor het verdere verloop van mijn termijn,” schreef hij. Biden zal de komende week meer details geven over zijn beslissing in een toespraak tot het land.
De beslissing van Biden komt na weken van toenemende druk vanuit zijn eigen partij. Na een teleurstellend debat met de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, waarin Biden vermoeid en verward overkwam, groeide de bezorgdheid over zijn capaciteiten om een tweede termijn te winnen. Hoewel zijn team diverse verklaringen en excuses gaf, zoals jetlag en verkoudheid, bleef de twijfel bestaan. Vicepresident Kamala Harris bleef echter onverminderd achter hem staan.
Prominenten riepen Joe Biden op om te stoppen
De roep om Biden terug te laten treden werd steeds luider binnen de Democratische partij. Prominente figuren zoals Chuck Schumer en Hakeem Jeffries, de Democratische leiders van Senaat en Huis van Afgevaardigden, drongen aan op zijn terugtrekking. Ook invloedrijke personen zoals Nancy Pelosi, acteur George Clooney, senator Adam Schiff, en oud-president Barack Obama riepen Biden op om af te zien van herverkiezing in het belang van de partij.
Wie wordt Trumps tegenstander?
Met Biden die zich terugtrekt, staat de Democratische partij voor de uitdaging om snel een nieuwe kandidaat naar voren te schuiven. De beslissing zal vallen tijdens de Democratische conventie, die op 19 augustus van start gaat. Omdat het team van Biden tot laat gewacht heeft met de aankondiging, is er geen duidelijke opvolger. De conventie zal daardoor een ‘open conventie’ zijn, waarbij verschillende kandidaten het tegen elkaar moeten opnemen om de nominatie te winnen.
Kamala Harris wordt gezien als een voor de hand liggende opvolger vanwege haar afkomst en het potentieel om stemmen te trekken van de Afro-Amerikaanse en Aziatische gemeenschappen. Echter, haar tijd als vicepresident heeft haar niet veel zichtbaarheid of duidelijke standpunten opgeleverd.
Joe Biden zelf steunt Harris om de nieuwe kandidaat te worden. “Vandaag wil ik mijn volledige steun en goedkeuring geven aan Kamala om dit jaar de kandidaat van onze partij te zijn”, schrijft hij op X. Ook oud-president Bill Clinton heeft in een bericht al zijn voorkeur uitgesproken voor Kamala Harris.
Een andere mogelijke kandidaat is de gouverneur van Californië, Gavin Newsom, die als een ‘surrogaat-Biden’ wordt beschouwd en een groot netwerk heeft om zijn campagne te ondersteunen.
Ondanks de terugtrekking van Biden, lijkt het een uitdaging voor de Democraten om hun campagne nog succesvol te maken. Snel consensus bereiken over wie tegenover Trump moet staan, is cruciaal. Een verdere verdeling binnen de partij zou de kansen van Trump alleen maar vergroten. Daarom roept Biden op tot eensgezindheid.