Astronauten gestrand in de ruimte: hoe zullen ze overleven?

Twee NASA-astronauten, Sunita “Suni” Williams en Commandant Barry “Butch” Wilmore, zijn onverwacht gestrand in de ruimte na een mislukte testvlucht van het Boeing Starliner ruimtevaartuig. In plaats van hun geplande terugkeer naar de aarde na acht dagen, worden ze geconfronteerd met een onzekere toekomst aan boord van het internationale ruimtestation (ISS).

De twee astronauten, beiden gepensioneerde marinekapiteins en ervaren ruimtevaarders, bevinden zich in een uitdagende situatie. Terwijl ingenieurs op aarde koortsachtig werken om de oorzaak van het probleem met het voortstuwingssysteem van het Starliner-ruimtevaartuig te achterhalen, blijven Williams en Wilmore optimistisch. Tijdens een persconferentie vanuit de ruimte in juli uitte Williams haar vertrouwen in de technische teams: “Ik heb een heel goed gevoel in mijn hart dat het ruimtevaartuig ons zonder problemen thuis zal brengen.”

Desondanks is het onzeker hoe lang het duo nog in de ruimte zal moeten blijven. Commandant Wilmore benadrukte het belang van de tests die nu worden uitgevoerd: “We vertrouwen erop dat de testen die we doen de testen zijn die we moeten doen om de juiste antwoorden te krijgen en om ons de gegevens te geven die we nodig hebben om terug te keren.”

Leven zonder zwaartekracht

Voor Williams en Wilmore is het leven in de ruimte ondertussen een bijzondere ervaring. In het ISS, waar zwaartekracht geen rol speelt, ervaren ze geen verschil tussen liggen, staan of zelfs ondersteboven zijn. Slapen kan overal in het ruimtestation, of het nu op de vloer, muur of plafond is, omdat er geen gevoel van richting is. Het ISS biedt slaapstations ter grootte van telefooncellen, waar de bemanning in een slaapzak kan rusten.

Naast hun dagelijkse werkzaamheden aan reparaties en experimenten, zoeken de astronauten ook naar manieren om hun tijd in de ruimte nuttig te besteden. Zo genieten ze van het adembenemende uitzicht op de aarde vanuit het observatoriumdek van het station. Daarnaast kunnen ze gebruik maken van de fitnessapparatuur aan boord, zoals het Advanced Resistive Exercise Device (ARED), dat hen in staat stelt traditionele oefeningen uit te voeren, zoals squats en bankdrukken, door gebruik te maken van vacuümtechnologie.

De realiteit dringt door

Ondanks deze afleidingen blijft de harde realiteit van hun situatie aanwezig. “Die mantra die je hebt gehoord, ‘Falen is geen optie’, dat is waarom we hier nu blijven,” zei Wilmore eerder. De komende dagen zullen cruciaal zijn om te bepalen of Williams en Wilmore veilig naar de aarde kunnen terugkeren, of dat hun verblijf in de ruimte nog aanzienlijk langer zal duren.

Recordbrekend verblijf?

Mocht het verblijf van Williams en Wilmore in de ruimte langer duren, dan zullen ze echter geen records breken. Het record voor de langste afzonderlijke ruimtevlucht staat op naam van de Russische kosmonaut Valeri Polyakov, die in 1995 maar liefst 437 dagen in de ruimte verbleef. Recente records zijn echter ook indrukwekkend: NASA-astronaut Frank Rubio keerde vorig jaar terug na een verblijf van 371 dagen in de ruimte.

Meer
Lees meer...