NASA zoekt kandidaten om te testen hoe het leven op Mars zou zijn

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zoekt kandidaten om uit te testen hoe het leven op Mars is. Maar de vereisten zijn zeer strikt: om te beginnen mogen enkel Amerikanen deelnemen aan de tests.

Door Corneel Vanfleteren

Waarom is dit belangrijk?

Nu de rakettechnologie steeds meer op punt staat, lijkt exploratie op Mars dichterbij te komen. De levensomstandigheden zijn echter heel anders dan op aarde. Vandaar dat er getest moet worden of het wel verstandig is om mensen te sturen.

In het nieuws: De simulatiemissie Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA 2) moet NASA een beeld geven van het leven op Mars.

  • Vier personen zullen zich vanaf de lente van 2025 begeven in een ge-3D-printe omgeving van bijna 160 vierkante meter in de thuisbasis van NASA in Houston. Daar wordt het leven op Mars nagebootst. Er wordt onderzocht hoe je voedsel kan kweken of hoe ruimtewandelingen zouden zijn. De missie duurt een jaar.
  • Op dit moment is er al een crew aanwezig voor het CHAPEA 1-project. Zij zitten halverwege hun periode. Het gaat er hard aan toe: de levensomstandigheden zijn niet evident. De job is betaald, maar NASA wil niet zeggen hoeveel precies.

De details: De toelatingsvoorwaarden zijn niet min.

  • Om te beginnen zoekt NASA voor CHAPEA 2 uitsluitend Amerikaanse burgers die tussen de 30 en 55 jaar oud zijn. Ze moeten een masterdiploma in een STEM-richting hebben, plus minstens twee jaar werkervaring in een dergelijke richting.
  • Verder zijn ook nog minstens 1.000 vlieguren als piloot of twee jaar doctoraatswerk in een STEM-richting bepalende factoren.
  • Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden op de NASA-website en krijgen een indrukwekkende vragenlijst voorgeschoteld. “Ben je bereid om geen communicatie te hebben voor een jaar behalve met je crewleden, met een vertraging van maximaal 20 minuten?” en “Ben je bereid uitgebreide cognitieve, sportieve en gedragstests te ondergaan?” geven een beeld van wat je kan verwachten.
Meer
Lees meer...