Nieuw onderzoek van WHO: Geen verband tussen gebruik mobiele telefoons en hersenkanker

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een recent onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat er geen overtuigend verband is tussen het gebruik van mobiele telefoons en een verhoogd risico op hersenkanker. Ondanks de wereldwijde verspreiding van draadloze technologie wijst de studie erop dat mobiele telefoons geen significant effect hebben op de incidentie van hersenkanker bij zowel volwassenen als kinderen.

Het onderzoek van de WHO is gebaseerd op een grondige review van 63 studies die gepubliceerd zijn tussen 1994 en 2022. Een internationaal team van 11 onderzoekers uit 10 verschillende landen evalueerde de mogelijke gezondheidsrisico’s van radiofrequente golven, zoals die worden uitgezonden door mobiele telefoons, maar ook door andere bronnen zoals televisies, babyfoons en radar.

De onderzoekers richtten zich specifiek op de vraag of langdurige blootstelling aan deze straling een verhoogd risico met zich meebrengt voor verschillende vormen van kanker, waaronder hersen- en speekselklierkanker. De resultaten van de review geven echter aan dat er geen statistisch significante correlatie is gevonden tussen het gebruik van mobiele telefoons en de ontwikkeling van deze kankers.

Geen verhoogd risico op kanker

De bevindingen uit het onderzoek zijn geruststellend voor gebruikers van mobiele telefoons. Er werd geen verhoogd risico gevonden op verschillende soorten kanker, zoals hersenkanker, hypofysekanker, speekselklierkanker en leukemie. Dit geldt ook voor mensen die blootgesteld worden aan straling van basisstations voor mobiele telefonie, zendmasten en in beroepen waarbij radiofrequente straling een rol speelt.

Eerder classificeerde de WHO de straling van mobiele telefoons als “mogelijk kankerverwekkend” (categorie 2B). Deze classificatie kan nu mogelijk herzien worden op basis van de nieuwste bevindingen.

Meer
Lees meer...