Russische drones dringen Roemeens luchtruim binnen: F-16’s en F-18’s ingezet

Een recent drone-incident aan de Roemeense grens zet de spanning in de regio verder onder druk. Russische drones vuurden op Oekraïense doelen, maar dreven ook het Roemeense luchtruim binnen. Dit leidde tot een snelle militaire reactie.

De Roemeense autoriteiten hebben bevestigd dat Russische drones vrijdag in de buurt van hun grens Oekraïense civiele infrastructuur hebben aangevallen. De aanval vond plaats tussen 1.52 en 3.22 uur. Als reactie daarop werden vanuit Roemeense luchtmachtbases in Borcea en Mihail Kogălniceanu zowel twee Roemeense F-16 straaljagers als twee Spaanse F-18 straaljagers ingezet. Deze vliegtuigen hadden als taak om toezicht te houden en de situatie nauwlettend te monitoren.

Het Roemeense Ministerie van Defensie reageerde scherp op de Russische acties. In een officiële verklaring noemden ze de aanvallen “ongerechtvaardigd” en een duidelijke schending van het internationale recht. Ze benadrukten dat dergelijke acties gevaarlijk en onaanvaardbaar zijn, zeker wanneer het gaat om militaire operaties dicht bij de grenzen van NAVO-landen.

Inbreuk op Roemeens luchtruim

Volgens de Roemeense autoriteiten heeft ten minste één Russische drone rond 3 uur ’s ochtends kortstondig het Roemeense luchtruim geschonden. De drone zou minder dan drie minuten binnen Roemeense grenzen hebben gevlogen, maar richtte geen schade aan. Ondanks het gebrek aan directe dreiging, is er een onderzoek ingesteld naar het incident.

De inbreuk op Roemeens luchtruim vergroot de zorgen in de regio. Hoewel er geen meldingen waren van explosies of schade aan Roemeense doelen, geeft de aanwezigheid van Russische militaire drones vlakbij NAVO-grenzen aan hoe gespannen de situatie is.

Wat betekent dit voor de regio?

Dit incident, hoewel beperkt in schaal, onderstreept de verhoogde dreiging en spanning tussen Rusland en de NAVO-landen aan de oostelijke flank van het bondgenootschap. Roemenië, dat grenst aan zowel Oekraïne als de Zwarte Zee, speelt een cruciale rol in het verdedigen van de oostelijke grens van Europa. Het inzetten van zowel Roemeense als Spaanse straaljagers benadrukt de paraatheid van de NAVO-troepen in het geval van escalaties.

Meer
Lees meer...