Energie vergelijken: De beste tips en tools

Staat het vergelijken van energie hoog bij jou op de to-do lijst? Zo kun je slim besparen op je maandelijkse energiekosten. Ook kun je tegelijkertijd kiezen voor een leverancier die aansluit bij jouw verbruik en voorkeuren. Het eerste wat je moet doen, voordat je energie gaat vergelijken? Dat is je huidige verbruik en contractvoorwaarden goed bekijken. Zoek naar je laatste jaarafrekening. Alleen zo kun je zien hoeveel gas en stroom je gemiddeld per jaar verbruikt. Op deze manier kan er erg nauwkeurig een berekening worden gemaakt. En zo zie je meteen wat je maandelijkse kosten zullen zijn bij verschillende leveranciers. 

Het is altijd slim om gebruik te maken van een online vergelijkingssite

Een van de handigste manieren om energie te vergelijken? Dat blijft toch wel door gebruik te maken van online vergelijkingssites. Deze tools zijn ontworpen om het vergelijken van verschillende energieleveranciers eenvoudig te maken. Je vult in een paar stappen je postcode en verbruik in. En vervolgens krijg je een overzicht van de beschikbare aanbieders. Maar ook wat hun tarieven zijn. Veel van deze sites houden ook rekening met eventuele kortingen of welkomstbonussen die leveranciers aanbieden. Dit kan ook weer een extra besparing opleveren. Vergelijk energieprijzen en ontdek wat de beste deal voor jou gaat zijn.

Kijk altijd goed naar het type contract dat een leverancier aanbiedt

Naast de prijs zijn er ook andere factoren waar je rekening mee moet houden. Kijk bijvoorbeeld naar het type contract dat een leverancier aanbiedt. Je kunt kiezen voor een vast contract. Hierbij staan de tarieven voor een bepaalde periode vast. Of ga juist voor een variabel contract. In dat geval kan de prijs fluctueren met de markt. Vaste contracten bieden meer zekerheid. Variabele contracten geven je de kans om te profiteren van dalingen in de prijs. En hecht je erg veel waarde aan groene energie? In dat geval kun je specifiek zoeken naar leveranciers die energie aanbieden uit duurzame bronnen zoals wind- of zonne-energie.

Houd de kleine lettertjes van het contract altijd goed in gedachten

Vergeet ook zeker niet te letten op de kleine lettertjes. Sommige energieleveranciers hebben verborgen kosten. Zorg ervoor dat je precies weet wat de voorwaarden zijn voordat je een keuze maakt. Ga je goed aan de slag met het vergelijken? En maak je gebruik van de juiste tools? Dan kun je niet alleen geld besparen. Je kunt ook een leverancier vinden die beter aansluit bij jouw wensen en behoeften. 

Meer
Lees meer...