Zweden vergroot militaire sterkte door wereldwijde veiligheidszorgen

Om de defensiecapaciteit te vergroten in het licht van een veranderend mondiaal landschap, heeft de Zweedse regering plannen aangekondigd om de omvang van de strijdkrachten aanzienlijk te vergroten. Tegen 2030 wil het land ongeveer 115.000 manschappen hebben, zowel beroepsmilitairen als dienstplichtigen. Deze uitbreiding betekent een toename van ongeveer 27.000 personen.


In het kort

  • Zweden wil zijn strijdkrachten uitbreiden tot ongeveer 115.000 manschappen in 2030.
  • De defensie-uitgaven zullen de komende vijf jaar met nog eens 170 miljard Zweedse kronen (15 miljard euro) stijgen.
  • Modernisering en uitbreiding van militaire takken, waaronder upgrades van de marine, luchtmachtaankopen en legeruitbreidingen, zijn gepland.

Verhoogde defensie-uitgaven

De beslissing van de regering om de militaire sterkte te versterken gaat gepaard met een aanzienlijke stijging van de defensie-uitgaven. In de komende vijf jaar zal 170 miljard Zweedse kronen (15 miljard euro) extra worden toegewezen aan defensie, waardoor het percentage van het BBP dat aan deze sector wordt besteed in 2028 2,6 procent zal bedragen. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van de huidige 2,2 procent.

Moderniseren en uitbreiden van militaire takken

Minister van Defensie Pal Jonson benadrukte de urgentie van deze investering door te stellen dat Zweden effectief moet reageren op de veranderende wereldwijde situatie, vooral in het licht van de invasie van Rusland in Oekraïne. Hij benadrukte de behoefte aan meer paraatheid en veerkracht binnen de strijdkrachten.

De regering heeft al aangekondigd de defensie-uitgaven voor volgend jaar met 10 procent te verhogen tot 138 miljard kronen, wat gelijk staat aan 2,4 procent van het BBP. Deze extra middelen zullen worden besteed aan de modernisering en uitbreiding van verschillende takken van het Zweedse leger. Dat meldt Reuters.

Militaire upgrades

De marine is van plan haar vijf Visby-klasse korvetten te upgraden met geavanceerde luchtverdedigingssystemen en de aanschaf van drie grotere Lulea-klasse korvetten te starten. De luchtmacht zal drie extra Globaleye-bewakingsvliegtuigen, nieuwere versies van de JAS Gripen-gevechtsvliegtuigen en Black Hawk-helikopters aanschaffen. Ondertussen krijgt het leger extra tanks en gepantserde voertuigen, drones en Archer luchtverdedigingssystemen om zijn capaciteiten te vergroten.

Meer
Lees meer...