Kattenpostkaarten, een eeuwenoude trend die nog steeds voortduurt


In het kort

  • Ansichtkaarten met kattenafbeeldingen waren een voorloper van de directheid en het bereik van sociale media.
  • Postkaarten met kattenthema’s spraken tot de verbeelding van het publiek en toonden de menselijke fascinatie voor katten.
  • Postkaarten met katten speelden een rol in politiek activisme, zoals het promoten van de suffragette-zaak.

De blijvende allure van katten in visuele communicatie heeft eeuwen en technologische ontwikkelingen doorstaan. Hoewel moderne internetmemes deze trend alomtegenwoordig hebben gemaakt, bestond er meer dan een eeuw geleden een parallel met de opkomst van ansichtkaarten.

Dit vroeg 20e-eeuwse fenomeen zag miljoenen ansichtkaarten dagelijks circuleren en diende als voorloper van de directheid en het bereik van sociale media. Postkaarten fungeerden als een snel en betaalbaar communicatiemiddel waarmee mensen updates, grappen en natuurlijk kattenfoto’s konden delen. Net als de hedendaagse memes, spraken deze postkaarten met kattenfocus tot de verbeelding van het publiek en toonden ze de blijvende menselijke fascinatie voor katten.

De opkomst van ansichtkaarten met kattenmotieven

Sommige ansichtkaarten toonden katten in alledaagse scenario’s, zoals spelen met garen of dutten in zonnestralen. Op andere kaarten waren katten te zien verkleed in mensenkleren en bezig met verschillende activiteiten. Deze culturele trend weerspiegelde de groeiende erkenning van katten als geliefde metgezellen in plaats van als ongedierte.

De populariteit van kattenpostkaarten leidde tot zowel enthousiasme als vrees. Terwijl sommigen het gemak en de humor die ze boden omarmden, uitten anderen hun bezorgdheid over de mogelijke impact op geletterdheid en interpersoonlijke relaties. Critici maakten zich zorgen dat de snelle en gemakkelijke aard van ansichtkaarten de kunst van het brieven schrijven zou verminderen en oppervlakkige relaties zou bevorderen.

Politiek

Net als moderne memes, hadden Edwardiaanse kattenbriefkaarten vaak raakvlakken met politieke bewegingen. De suffragebeweging maakte slim gebruik van deze populaire afbeeldingen om hun zaak te promoten, door ansichtkaarten met een kattenthema te verkopen om geld in te zamelen en tegelijkertijd hun boodschap te versterken door middel van krachtige symboliek. De blijvende aantrekkingskracht van deze vintage ansichtkaarten, zelfs onder jongere generaties die bekend zijn met internetmemes, spreekt boekdelen over de tijdloze fascinatie die mensen hebben met schattige en grappige dierenafbeeldingen.

Meer
Lees meer...