Van kattenkostuums tot zwangerschapsbuikjes: Dit was het Met Gala ter ere van Karl Lagerfeld

Elke eerste maandag van mei vindt het Met Gala plaats in het New Yorkse Metropolitan Museum of Art. Het Gala is hét mode-event van het jaar waarop designers celebs kleden in hun creaties afhankelijk van het jaarlijkse thema. Dit jaar was het gala een eerbetoon aan de overleden ontwerper Karl Lagerfeld. Het was een rode loper vol zwart-witte outfits en snorharen. Onder meer Paris Hilton maakte haar debuut, maar sterren zoals Harry Styles, Katy Perry en Lady Gaga stuurden hun kat.

Na het ietwat mislukt thema In America: An Anthology of Fashion vorig jaar, besliste organisator Anna Wintour (hoofdredactrice Vogue) dat dit Met Gala een eerbetoon zou worden aan Karl Lagerfeld. Dat thema ging niet onbesproken voorbij aangezien overleden ontwerper Lagerfeld een omstreden figuur was vanwege zijn ongezouten meningen. Of het nu daaraan ligt dat tal van sterren niet aanwezig waren, of omdat de toegangsprijzen stegen naar 35.000 dollar (31.800 euro), zal niemand weten.

Omstreden Lagerfeld

De laatste jaren passeerden thema’s als Camp, Catholic Heavenly Bodies en China through the looking glass, maar het lijkt steeds moeilijker voor de aanwezigen om zich gepast te kleden. Dit jaar lijkt dan weer concreter te zijn met een eerbetoon aan de overleden Chanel-ontwerper Karl Lagerfeld. Toch was er al vóór het startschot van het gala veel commentaar op het thema. Veel fans vragen zich af waarom er gekozen werd voor een eerbetoon aan iemand die openlijk fat shamede en niet geloofde in #metoo. “Als modellen niet willen dat iemand aan hun slip zit, moeten ze non worden”, klinkt een van zijn bekende uitspraken. Verschillende fans vragen zich af waarom het Met Gala dit jaar daarom niet in teken stond van bijvoorbeeld overleden ontwerpers Vivienne Westwood of Thierry Mugler. Anna Wintour kiest namelijk het thema op basis van de opkomende collectie in het museum.

Snorharen en zwart-wit

De loper was dit jaar gevuld met zwart-witte outfits, die symbool staan voor de typerende tenue van Lagerfeld. Daarnaast was er een overaanbod aan de herkenbare tweedstof van Chanel, gouden accessoires en bloemen. Andere gasten namen het thema dan misschien weer wat te letterlijk en verkleedden zich als Lagerfelds witte kat, Choupette.

Wij zetten enkele opvallende looks op een rijtje.

Zangeres Doja Cat in een catsuit van Oscar De La Renta / Angela Weiss via Getty Images
Acteur Jared Leto verkleed als Karls kat Choupette / John Shearer via Getty Images
Rapper Cardi B in een jurk van Chenpeng Studio / Angela Weiss via Getty Images
Zwangere zangeres Rihanna in Valentino en haar man A$AP Rocky in Gucci / Taylor Hill via Getty Images
Zangeres Janelle Monáe in Thom Browne / Jamie McCarthy via Getty Images

Ook goed nieuws

Ondanks dat het thema wat in twijfel werd getrokken en gebruikelijke gasten zoals Harry Styles, Katy Perry, Blake Lively en Zendaya niet aanwezig waren dit jaar, waren er verschillende gasten die hun Met-debuut maakten. Zo zagen we Paris Hilton voor het eerst op de rode loper in een zwarte jurk van Marc Jacobs. Ook Jackson Wang, Ice Spice en Quinta Brunson maakten dit jaar hun debuut.

Naast het zwangerschapsbuikje van Rihanna was er ook een verrassende aankondiging van tennisster Serena Williams. Ook zij was te zien met een babybuikje en kondigde op Instagram aan dat ze zwanger is van haar tweede kindje. En dat was niet het enige goede nieuws van de avond. Ook organisatrice Anna Wintour bracht haar nieuwe liefde en Britse acteur Bill Nighy mee en bevestigde daarmee de roddels over hun relatie.

Meer
Lees meer...