Serena Williams kondigt afscheid tennis aan: “Familie komt op de eerste plaats”

Serena Williams heeft in een artikel dat ze schreef voor Vogue haar afscheid van het tennis aangekondigd. Ze ziet het niet als haar pensioen, maar wel als een evolutie. Daarbij evolueert ze richting de dingen die ze belangrijk vindt in haar leven, waaronder haar gezin.

Met een artikel in Vogue, in haar eigen woorden, heeft Serena Williams (41) haar afscheid van het tennis aangekondigd. De Amerikaanse tennisster geeft aan dat ze op het punt gekomen is dat ze moest kiezen tussen tennis en haar gezin. En daarbij krijgt haar gezin de voorkeur.

Gezin

In het artikel maakt Serena er geen geheim van dat ze de keuze maakt voor haar gezin. “Geloof me, ik wilde nooit kiezen tussen tennis en een gezin. Ik denk dat het niet eerlijk is. Als ik een man was, moest ik dit niet schrijven, want dan kon ik gewoon verder blijven spelen en winnen terwijl mijn echtgenote het fysieke werk deed om onze familie uit te breiden.”

“Begrijp me niet verkeerd”, gaat ze verder. “Ik hou ervan om een vrouw te zijn en hield van elke seconde van m’n zwangerschap van Olympia. Veel mensen beseffen niet dat ik twee maanden zwanger was toen ik de Australian Open van 2017 won. Maar ik wordt deze maand 41 en ik moet een keuze maken.”

Daarbij moest Serena kiezen of ze haar gezin verder wil uitbreiden of dat ze verder zou gaan met haar tenniscarrière. “Ik durfde lang niet toe te geven dat ik zou moeten stoppen met tennis. Het voelt als een taboeonderwerp. Wanneer iemand erover begint, begin ik te huilen. Ik denk dat ik hier enkel met mijn therapeut over gesproken heb. Ik ben nooit fan geweest van het woord pensioen. Het voelt niet als een modern woord. Ik zie dit meer als een transitie, of een evolutie. Ik evolueer weg van tennis, richting andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Enkele jaren geleden startte ik Serena Ventures, een durfkapitaalbedrijf. Niet veel later startte ik mijn gezin en nu wil ik dat gezin uitbreiden.”

Serena Williams

Serena Williams mag zich zonder aarzelen een van de beste vrouwelijke tennissers aller tijden noemen. Ze maakte haar debuut als professionele tennisster in 1995. Tijdens haar carrière won ze 23 grandslamtitels. Daarmee heeft ze er eentje minder dan Margaret Court. “Er zijn mensen die zeggen dat ik niet de GOAT (Greatest Of All Times, red.) ben omdat ik Margaret Courts record van 24 grandslamtitels niet kon breken. Zij haalde dat aantal voor het ‘open era’ begon in 1968. Ik zou liegen als ik zei dat ik dat record niet wilde. Uiteraard wilde ik dat. Maar eigenlijk denk ik niet veel aan haar. Als ik in een grandslamfinale sta, ja, dan denk ik aan dat record. Misschien heb ik er wat te veel aan gedacht en dat helpt niet.”

Zelf heeft Serena het gevoel dat ze meer dan 30 grandslamtoernooien had kunnen winnen. Maar door haar zwangerschap en de gevolgen daarvan lukte het haar niet. “Ik heb 23 keer gewonnen en da’s goed genoeg. Eigenlijk is het buitengewoon. Maar als ik tegenwoordig moet kiezen tussen records breken in het tennis en het opbouwen van mijn gezin, dan kies ik voor het laatste.”

Naast haar grandslamtitels won Serena Williams ook 4 gouden medailles op de Olympische Spelen en stond ze maar liefst 319 weken op nummer één in de wereldranglijst.

US Open

De US Open later deze maand lijkt zo het laatste toernooi te worden van Serena Williams. En dat toernooi heeft een belangrijke betekenis voor de tennisster. “Ik begon met tennis met als doel de US Open winnen. Ik dacht op dat moment niet verder.” Haar eerste overwinning op de US Open haalde Serena in 1999, vier jaar in haar professionele carrière. En nu lijkt het erop dat ze daar voor eigen volk ook haar laatste wedstrijd zal spelen.

“Helaas was ik niet klaar om Wimbledon dit jaar te winnen. En ik weet niet of ik klaar zal zijn om te winnen in New York. Maar ik zal m’n best doen. Ook de toernooien in de aanloop van de US Open zullen leuk zijn. Ik hoef geen ceremonieel, laatste moment. Ik ben slecht in afscheid nemen, waarschijnlijk de slechtste ter wereld. Maar weet dat ik jullie dankbaarder ben dan ik ooit zal kunnen vatten in woorden. Jullie hebben me gesteund bij zoveel overwinningen en trofeeën. Ik ga die versie van mezelf missen, dat meisje dat tennis speelde”, zo besluit ze. “En ik ga jullie missen.”

Meer
Lees meer...