Wetenschappers bevestigen: Dit is de veiligste stoel op het vliegtuig


In het kort

  • Stoel 7A werd meer dan 150 meter van het wrak uitgeworpen, wat duidt op een grote kans op overlijden voor een inzittende.
  • De veiligste stoel tijdens een crash is bij de vleugels of aan de achterkant van het vliegtuig.
  • Passagiers in deze gebieden kunnen mogelijk ontsnappen met minimale verwondingen.
  • De test dateert wel al van 2012.

Het experiment bestond uit het laten neerstorten van een vliegtuig gevuld met crashtestpoppen, camera’s en meetinstrumenten. Nadat alle toestemming was verkregen, vond de test plaats op 27 april 2012. Een bemanning van zes personen bestuurde het vliegtuig voordat ze de controle overdroegen aan een operator op afstand in een ander vliegtuig. Slechts drie minuten voor de inslag parachuteerde de bemanning veilig.

De crash en analyse

Bij de crash braken het landingsgestel en de romp van het vliegtuig in talloze stukken. Analyse van de gegevens toonde aan dat stoel 7A meer dan 150 meter van het wrak werd uitgeworpen, wat duidt op een grote kans op overlijden voor een inzittende in die stoel. Deskundigen concludeerden dat de veiligste stoel tijdens een crash zich in de buurt van de vleugels of aan de achterkant van het vliegtuig bevinden, waar de structuur van het vliegtuig het meest robuust is. Passagiers in deze gebieden kunnen mogelijk ontsnappen met minimale verwondingen.

Deze conclusie is gebaseerd op het specifieke scenario waarbij de voorkant van het vliegtuig als eerste de grond raakte. Als de achterkant van het vliegtuig in eerste instantie de grond zou raken, zouden de veiligheidsimplicaties voor degenen die achterin zitten waarschijnlijk anders zijn.

Meer
Lees meer...