In het kort
- Uit een recent onderzoek blijkt dat klimaatverandering meer dan de helft van de 68.000 hittegerelateerde sterfgevallen in Europa in de zomer van 2022 heeft veroorzaakt.
- Als broeikasgasvervuiling de planeet niet had opgewarmd, zouden er ongeveer 38.000 mensen minder zijn omgekomen door extreme hitte.
- Zelfs kleine temperatuurstijgingen kunnen een verwoestend effect hebben op de volksgezondheid, omdat hittestress de natuurlijke mechanismen van het lichaam om met hitte om te gaan, overweldigt.
Gevolgen klimaatverandering
Uit een recent onderzoek, via The Guardian, blijkt dat klimaatverandering verantwoordelijk was voor meer dan de helft van de 68.000 hittegerelateerde sterfgevallen die zich in de zomer van 2022 in Europa voordeden. Onderzoekers van het Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) schatten dat als broeikasgasvervuiling de planeet niet had opgewarmd, er ongeveer 38.000 mensen minder zouden zijn omgekomen door de extreme hitte. Dit cijfer is aanzienlijk hoger dan het aantal moorden dat dat jaar in Europa werd geregistreerd.
Invloeden op sterfte en gezondheidszorg
De hoofdauteur van het onderzoek, Thessa Beck, benadrukt dat klimaatverandering geen dreiging in de verte is, maar een dringende kwestie met onmiddellijke gevolgen. Terwijl eerder onderzoek aantoonde dat koolstofemissies de ernst van hittegolven versterken, kwantificeert deze nieuwe studie de directe gevolgen voor sterfte.
Analyse toont aan dat 56 procent van de hittegerelateerde sterfgevallen voorkomen had kunnen worden als de mens niet had bijgedragen aan de opwarming van de aarde door het verbruik van fossiele brandstoffen en de vernietiging van het milieu. Dit percentage schommelde de afgelopen zes jaar tussen 44 procent en 54 procent. Deskundigen benadrukken dat zelfs kleine temperatuurstijgingen een verwoestend effect kunnen hebben op de volksgezondheid, omdat hittestress de natuurlijke mechanismen van het lichaam om met hitte om te gaan overweldigt.