De spanning in Mijn Restaurant bereikt een nieuw kookpunt. Vanaf deze week wordt de druk op de vier duo’s drastisch opgevoerd: ze serveren niet langer één, maar twee keer per dag. Zowel een lunch- als een dinerservice staan nu op het programma. Dat betekent dubbel zoveel kansen om te scoren, maar ook dubbel zoveel kansen om pijnlijk de mist in te gaan.
Terwijl de kandidaten denken dat ze simpelweg een extra drukke week tegemoet gaan, weten zij niet dat er twee geheime recensenten rondsnuffelen in hun restaurants. Hun oordeel is dit keer allesbepalend: het bepaalt wie de felbegeerde eerste vrijstelling wint en dus zeker ontsnapt aan de dreigende sluiting.
Filip Peeters en Trésor Vets
De verborgen proevers zijn niet de minsten. Niemand minder dan rasacteur Filip Peeters en topsommelier Trésor Vets gaan incognito op pad. “We hebben een grote verantwoordelijkheid”, beseft Peeters, die naast zijn acteercarrière ook een doorgewinterde foodie is.
Wat weinigen weten, is dat Peeters afstudeerde aan de kokschool, in een tweesterrenzaak werkte en zelfs inspecteur was voor de prestigieuze Gault&Millau-gids. “Zeer intens”, blikt hij terug. “Je gaat niet zomaar gezellig op restaurant. Je focus gaat naar de gerechten, de zaak en alles wat nodig is om de zaak zo goed mogelijk te recenseren.”
Zijn partner in crime, Trésor Vets, is al even gekwalificeerd. Hij werkte zich op van afwasser tot hoofdsommelier bij sterrenzaak The Jane. “Wijn is mijn leven en veel meer dan 75 cl in een fles”, legt Vets uit. “Het verbindt, het is aardrijkskunde én geschiedenis. Het is belangrijk dat je wijnen geeft die de gerechten ten goede komen.”
MYN en VONK
Hun eerste stop is MYN in Genk. Olivier en Alessio hopen de dubbele service te overleven door het simpel te houden: één menu voor iedereen. Hoewel er een viergangenmenu op de kaart staat, besluiten ze plots de kabeljauw te schrappen om de druk in de keuken weg te nemen. Een beslissing die Filip en Trésor meteen opvalt. Ze proberen toch een stukje vis te bemachtigen, maar de vraag is vooral wat ze van de rest vinden. Filip houdt geen blad voor de mond: “Wat ben ik nu aan het eten?!”
In VONK (Antwerpen) lijkt de geschiedenis zich te herhalen. Net op het moment dat de recensenten aan tafel schuiven, laat het personeel het afweten. De chaos is compleet. “Er is weinig communicatie tussen de zaal en de keuken”, klinkt het scherp bij Trésor. Dat laat zich pijnlijk voelen wanneer de mannen hun dessert maar niet geserveerd krijgen. Donderdag zijn de andere twee restaurants aan de beurt.
