Op vakantie naar de Middellandse Zee? Betaal dan zeker niet om te zwemmen met dolfijnen

Je ziet aan de Middellandse Zee steeds vaker aanbiedingen verschijnen om samen met dolfijnen te zwemmen. Dat lijkt misschien enorm leuk, maar dat is het niet. Zeker niet voor de dolfijnen, en een hoop walvisachtigen, die zo in gevaar komen. Dierenrechtenorganisaties waarschuwen de Franse overheid en vragen om in te grijpen.

Is zwemmen met dolfijnen jouw droom? Dan ben je niet alleen. Velen hebben veel geld veil op vakantie om naast dolfijnen te kunnen drijven. Je denkt dan in eerste instantie aan toeristische attracties in verre landen als de Verenigde Staten of de Caraïben. Maar de laatste jaren zijn er steeds meer bedrijven die het ook mogelijk maken in Frankrijk, te midden van de Middellandse Zee.

Het probleem is dat het niet alleen gevaarlijk is voor jezelf, maar vooral voor de dolfijnen en de andere walvisachtigen die samen met jou zwemmen. Dat zeggen alvast France Nature Environnement en het GREC (Groupe de Recherche sur les Cétacés, de onderzoeksgroep naar walvisachtigen), twee dierenrechtenorganisaties. Zij zijn meteen ook een petitie gestart om aan Frans president Emmanuel Macron te vragen het commercieel uitgebuite zwemmen met dolfijnen in de Middellandse Zee aan banden te leggen. Ondertussen hebben al bijna 4.000 mensen de petitie ondertekend.

“Ze riskeren de dieren te verwonden of zelfs verminken”

Zwemmen met dolfijnen is dus allerminst een goed idee. De twee verenigingen stellen dat bedrijven die dergelijke activiteiten aanbieden in de Middellandse Zee er zelfs geen specifieke licentie voor nodig hebben. “Wat ze doen, is klanten in het water laten dichtbij walvisachtigen (dolfijnen, walvissen en potvissen), die vooraf opgejaagd worden met laagvliegende vliegtuigen naar een gebied minstens 20 mijl van de kust”, duiden ze.

iStock

Een aantal bedrijven gaan zelfs nog verder. “Om hun klanten dichtbij dolfijnen te krijgen, worden verschillende technieken gebruikt die neerkomen op tergen en intimideren van de dieren”, zegt Alexandre Gannier, voorzitter van het GREC. “Ze riskeren de dieren te verwonden of zelfs te verminken met de propellers van hun schepen, die heel krachtig zijn. Dat kan ook uren duren, wat leidt tot enorme en langdurige stress bij de dieren. De praktijken gaan ook maanden door. Dat kan de overlevingskansen van een hele grote groep walvisachtigen dus duidelijk beperken.”

Gevaarlijk voor de dieren, maar ook voor de mens

Is het toch nog altijd je droom om te zwemmen naast dolfijnen, denk dan toch best nog maar eens na. Want bij de dieren zwemmen, zou hun “gedrag veranderen”, staat er te lezen in het communiqué, “zeker bij zeezoogdieren. Dat er mensen in de buurt van de walvissen komen, zorgt ervoor dat de voedselopname en de voortplanting van het dier stokt en dat de groep uiteenvalt en zo de pasgeborenen worden gescheiden van hun moeders.”

Het is voor de dieren dan ook een catastrofe als er elk uur een mens verschijnt om te zwemmen. Dat die praktijken steeds maar weer herhaald worden, vergroot het gevaar voor het dier. Al is het ook gevaarlijk voor de mens. Want het blijven natuurlijk wilde dieren, en hoe die in zulke situaties kunnen reageren, valt niet te voorspellen.

Er bestaan sinds 2011 echter wel al regels om te voorkomen dat er “opzettelijke verstoringen zijn waarbij wilde dieren worden achtervolgd en geïntimeerd”. Maar het is voor bedrijven nog te makkelijk, de sancties zijn niet zwaar genoeg of worden zelfs soms niet toegepast. Daarom ook dat er nu aan de alarmbel wordt getrokken. Verschillende organisaties vragen dan ook aan president Macron om hier paal en perk aan te stellen. Het valt echter nog af te wachten wat de reactie van Emmanuel Macron zal zijn. Ondertussen kunnen vele toeristen hun ‘droom’ nog altijd werkelijkheid zien worden, zonder dat ze enig idee hebben van de gevolgen en gevaren …

Meer
Lees meer...