Ik ben hier niet: het belang van anonimiteit op het internet

Er is geen reden om aan te nemen dat iedereen die anoniem wil zijn, op straat of op internet, per definitie een crimineel is. Wat belangrijk is, is het onderscheid tussen wat je wil delen, en wat gedeeld wordt zonder jouw toelating. Net daarom is eender welke vorm van digitale surveillance door zowel overheidsorganisaties als organisaties die niet gebonden zijn door een overheid, moreel onaanvaardbaar. 

Wanneer ik kies om iets te publiceren op het internet, bijvoorbeeld deze opinie, lijkt het vrij logisch aan te nemen dat iemand dit zal lezen. Waar het onderscheid gemaakt moet worden, is dat wanneer iemand een privé-mail verstuurt, men er vanuit gaat dat enkel de geadresseerde dit zal lezen. Of iemand beslist deze mail al dan niet anoniem te versturen, is minder belangrijk dan dat mijn persoonlijke vrijheid die beperkt wordt door zulke surveillance.

Het feit dat GCHQ en NSA (en wellicht nog veel meer organisaties) bewust burgers bespieden, bewijst dat ze een schuldassumptie hanteren nog voor er enig bewijs in die richting wijst. Net dat is het belang van anonimiteit op het internet. Ik wil niet ingedeeld worden in een categorie “potentieel gevaarlijken” omdat ik keukenmateriaal opzoek op internet. Ik wil niet dat er enige overheid in mijn persoonlijk mailverkeer zit te neuzen, of die nu gevaarlijk zijn of niet. Ik wil niet dat mijn persoonlijke leefruimte wordt geschaad door het indringen van personen die ik daar nooit heb uitgenodigd. Ik hou niet van het feit dat anoniem willen zijn je automatisch een gevaar voor de samenleving maakt, volgens sommigen althans.

Daarom, want ik ben het punt van deze post aan het missen, is anonimiteit op het Internet belangrijk. Maar het is iets waar we overheden niet in kunnen vertrouwen om het voor ons te doen. Zij zullen niet stoppen met het luisteren naar onze privégesprekken, en zij zullen ook andere organisaties die het doen niet tegenhouden, enkel en alleen omdat we het vragen. Wat we wel kunnen doen, is onszelf beschermen. Net zoals we sloten op onze deuren zetten, kunnen we sloten op onze informatie zetten. Niemand heeft het recht onze privacy te schenden tenzij expliciet gevraagd door het subject. De macht om onze informatie te beschermen ligt in onze eigen handen. Verwacht niet dat iemand het voor u doet, bescherm uzelf tegen onethische, moreel verwerpelijke spionage. Uw lichaam is uw eigendom, net zoals uw informatie.

Bronnen om uzelf te beschermen:

Meer info over VPN vind je hier.

Meer
Lees meer...