Hogere temperaturen zorgen voor lagere schoolresultaten

Studeren bij warm weer is niet aangenaam, want ofwel is het veel te warm in de ruimte waar je moet studeren ofwel wil je een terrasje gaan doen. Niet goed voor de concentratie en dan ook niet voor je resultaten. Volgens Amerikaanse onderzoekers blijkt er nu effectief een link te zijn tussen hoge temperaturen en lage examenresultaten.

Amerikaanse onderzoekers van Harvard en andere universiteiten hebben 13 jaar lang de resultaten van 10 miljoen Amerikaanse middelbare scholieren geanalyseerd. Daaruit blijkt dat warm weer een negatieve invloed heeft op examenresultaten. Volgens de studie is airconditioning de oplossing voor het probleem.

Vanaf 21 graden

Elke student klaagt wel eens dat het niet aangenaam is om bij mooi en warm weer te moeten studeren en de studenten mogen daar nu wel eens over klagen, zo blijkt uit het onderzoek dat gepubliceerd werd door het US National Bureau of Economic Research. Hitte en studeren gaan niet samen. De resultaten van de studenten waren lager in jaren waarin het heel warm was, dan in jaren waarbij de gemiddelde temperatuur niet zo hoog was.

Het onderzoek werd over heel de VS uitgevoerd en de resultaten werden dus in verschillende klimaattypes opgenomen. Warm weer maakt het effectief moeilijker om je te concentreren tijdens het volgen van lessen, tijdens het studeren of tijdens het maken van opdrachten.

Eenmaal de temperatuur boven de 21 graden Celcius kwam, begonnen de resultaten van de studenten te dalen. Hoe hoger de temperatuur werd, hoe slechter de resultaten waren. Terwijl kouder weer helemaal geen effect blijkt te hebben op de examenresultaten.

iStock

Zet de airconditioning aan

Door de verschillende klimaten in de VS konden verschillen heel duidelijk aangetoond worden. Een mogelijke oplossing is meer airconditioning. Als scholen investeren in een manier om klaslokalen op een aangename temperatuur te houden, moeten de resultaten van de studenten positief evolueren. Ook verduistering aan de ramen kan heel wat warmte buiten houden.

Bevolkingsgroepen

Hoge temperaturen bleken ook meer invloed te hebben op studenten die uit families komen met een lager inkomen of studenten uit etnische minderheden. Hoe hoger het inkomen van de families was, hoe minder invloed temperatuur had. Dit kwam volgens de onderzoekers vooral door het feit dat die jongeren makkelijker toegang hadden tot manieren om de schade te beperken zoals bijlessen, of hun huis en school hebben airconditioning.

Meer
Lees meer...