Mickey Mouse wordt 90: zo veroverde Walt Disney de wereld

Mickey Mouse viert vandaag zijn 90ste verjaardag samen met zijn vriendin Minnie. In de Disneyparken worden de twee figuurtjes vandaag extra in de bloemetjes gezet. Zo begon het allemaal voor Disney.

Het figuurtje Mickey Mouse is in feite ontstaan uit een conflict tussen Walt Disney en één van zijn uitgevers. Zijn oorspronkelijk paradepaardje was Oswald the Lucky Rabbit, een konijntje dat erg op Mickey lijkt. Pas nog vond een oude Japanner een zeldzame cartoon van Oswald op zijn zolder.

Oswald was erg populair, maar Disney verloor in 1927 de rechten op het figuurtje na een meningsverschil met een zakenpartner van Walt Disney. Walt Disney nam de trein terug van New York naar Californië en besloot om een nieuw figuurtje te ontwikkelen met zijn beste animator Ub Iwerks. Het resultaat was Mickey Mouse.

(Disneyland hield open audities voor prins(ess)en, maar de voorwaarden waren wel héél streng.)

Eerste geluidsfilm

In 1927 bracht concurrent Warner Bros. The Jazz Singer, de eerste film met geluid. Dat inspireerde Walt Disney om cartoons met gesynchroniseerd geluid uit de brengen.

Het lukte hem uiteindelijk om Mickey en Minnie Mouse op groot scherm te krijgen met de zwart-wit film Steamboat Willie op 18 november 1928. De twee vorige testfilms, Plane crazy en The gallopin’ Gaucho, werden in de vuilnisbak gesmeten.

(Hier zijn 15 redenen om Disneyland Parijs te bezoeken.)

Disney als stemacteur

In 1929 krijgt Mickey Mouse zelfs een stem, die van Walt Disney zelf. Dat bleef hij trouwens doen tot in 1946. In de eerste tekenfilms was Mickey te zien in vechtpartijen, zoals toen de gewoonte was bij cartoons. Omdat zo veel kinderen fan waren, werd Mickey een stuk ‘braver’ gemaakt. De korte films volgden elkaar op met Three Little Pigs (1933) en Donald Duck (1934).

In 1932 mocht Walt Disney een ere-Oscar in ontvangst nemen voor het creëren van Mickey. Disney kreeg in zijn leven in totaal laar liefst 26 Oscars, een absoluut record.

(Onlangs raakte bekend dat Disneyland Parijs gaat uitbreiden.)

Flop van Fantasia

Op het einde van de jaren ’30 had Disney al honderden tekenfilms uitgebracht. Er waren plannen om de langspeelfilm Fantasia uit te brengen in 1940 met Mickey als tovenaar in de hoofdrol. De klassieke muziek was gedirigeerd door Leopold Stokowski. De film is nu enorm populair, maar door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kan Fantasia niet in Europa vertoond worden en in de VS kende de film amper succes. Het gevolg was tijdelijke financiële problemen voor Disney.

Klassieker na klassieker

Fantasia was echter niet de eerste langspeelfilm van Disney. In 1937 al bracht hij Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen uit. Deze film was razend populair en won maar liefst acht Oscars.

De klassiekers volgden elkaar op met onder andere Pinocchio (1940), Dumbo (1941), Bambi (1942), Assepoester (1950), Alice in Wonderland (1951), Peter Pan (1953), Lady en de Vagebond (1955), Doornroosje (1959), 101 Dalmatiërs (1961), Merlijn de Tovenaar (1963) en Mary Poppins (1964).

(Disney bracht vorig jaar ook trouwjurken op de markt.)

Longkanker

Tijdens de producties van Jungle Book in 1966 stierf Walt Disney aan de gevolgen van longkanker. Daarom schonken zijn medewerkers extra aandacht aan het productieproces zodat de film perfect zou zijn.

Na het overlijden van Walt Disney werd er besloten om de studio verder te laten draaien onder leiding van zijn broer Roy O. Disney. Het bedrijf wordt beschouwd als de grootste onafhankelijke filmproducent ter wereld. Tegenwoordig staat Robert Iger aan het hoofd van de Walt Disney Company.

Pretparken

Disney weet tegenwoordig ook een fortuin te genereren door de inkomsten van hun pretparken. Nog tijdens het leven van Walt Disney opende in 1955 het Disneyland Resort in Los Angeles. Daarna volgden Walt Disney World Resort in Florida (1971), Disneyland Parijs (1992), Tokyo Disney Resort (1983), Hong Kong Disneyland Resort (2005) en Shanghai Disney Resort (2016).

Seksisme en racisme

Disney mocht dan wel een genie zijn aan de tekentafel en aan de onderhandelingstafel, er zijn tegenwoordig ook minder fraaie zaken over hem bekend.

Zo zou Walt Disney vandaag de dag bestempeld worden als een onvervalste seksist.

Toen Walt Disney nog de plak zwaaide, mochten vrouwen op de werkvloer enkel wat ze toen ‘slavenwerk’ noemden verrichten (inkleuren, overtekenen, arceren, …). Het creatieve werk was enkel voor de mannen weggelegd. De vrouwen kregen weinig pauze en wie even een slechte dag had, werd ogenblikkelijk de laan uitgestuurd.

Ook stond Disney erom bekend met een antisemitisch gedachtegoed rond te lopen en beeldde hij minderheden in zijn films meermaals af op denigrerende toon.

Dit zijn de 50 beste series op Netflix.

Meer
Lees meer...