Klachten over datingsites in België stijgen met 68 procent: vooral onduidelijkheid over abonnementen

Steeds meer Belgen zijn actief op datingsites met meer klachten als gevolg. Het aantal meldingen bij de federale overheidsdienst Economie steeg in 2018 met 68 procent vergeleken met het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-Kamerlid Leen Dierick opvroeg bij ontslagnemend minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V).

Het aantal klachten over datingsites en -apps steeg in 2018 van 56 naar 94 vergeleken met het jaar voordien. “Meer en meer mensen maken gebruik van zulke sites. Er is ook minder schroom om erover te vertellen of om klachten te melden”, zegt CD&V-Kamerlid Leen Dierick aan de VRT.

(John Crombez (sp.a) gooit zich op Tinder voor campagne: al 17 matches (om zijn ‘singletoets’ te slijten).)

Vooral onduidelijkheid over abonnementen

De gebruikers stellen onder meer aan de kaak dat hun abonnement of overeenkomst verlengd wordt zonder dat ze daar zelf om gevraagd hebben, dat het zeer moeilijk is om hun abonnement op te zeggen, dat ze niet de som geld terugbetaald krijgen die hen beloofd was, dat ze niet voldoende informatie over de werking van de site hebben bij het aangaan van een abonnement of overeenkomst en dat ze geen reactie krijgen van de beheerders van de datingsites. Het is niet bekend om welke datingsites en -apps het concreet gaat.

(Lees hier wat de abonnementen ‘Tinder Gold’ en ‘Tinder Plus’ inhouden.)

Twee weken herroepingsrecht

Dierick vindt het belangrijk dat de mensen achter de datingsites de Belgische wetgeving over consumentenbescherming respecteren en hun positie ten opzichte van de consument niet misbruiken. Ze zijn dus verplicht om Belgische gebruikers zich uit hun abonnement of overeenkomst te laten terugtrekken tijdens de eerste twee weken.

(Snapchat Stories komt naar Tinder: strijd van Snap om gloriedagen te doen herleven.)

Valse profielen

“Het is goed dat de gedupeerden weten dat ze steeds en zelfs online klacht kunnen indienen bij de Economische Inspectie”, zegt Dierick nog. “In geval van valse profielen kan men ook klacht indienen bij de politie want het aanmaken van een vals profiel op een sociale netwerksite is een misdrijf.”

(Eén op de drie millennial-koppels leerde elkaar kennen via een datingapp.)

EPA

Hoe ziet een perfecte Tinder bio eruit? De beste tips voor zowel mannen als vrouwen lees je hier!

Meer
Lees meer...