Je hebt echt geen elektriciteit nodig om het warm te krijgen. Extra kleren of wat beweging kunnen al wonderen doen. Dus wil je wat energie besparen, of komt het deze winter tot een black-out, dan kun je altijd deze tips volgen om jezelf te verwarmen.
1. Doe extra kleren aan
Dit is natuurlijk een klassieker, maar het is een trucje dat niet enkel werkt op Dikketruiendag. Verschillende lagen kleding dragen werkt perfect. De tussenlagen zorgen voor isolatie en opslag van warmte. Gebruik ook dikkere stoffen, zoals wol of fleece, of een thermische trui.
2. Blijf met meerdere mensen in één kamer
Door met z’n allen in één kamer te blijven, wordt de warmte in die kamer beter bewaard. Probeer ook de juiste kamer uit te kiezen, want de grootte van de kamer speelt bijvoorbeeld een grote rol. Een ander goed idee is om een tent in de kamer te zetten en daar met het hele gezin in te slapen.
3. Ga dichter bij elkaar zitten
Kruip wat dichter bij elkaar zodat je lichaamswarmte met andere mensen (of zelfs met je huisdieren) kan delen. Af en toe een knuffel kan ook geen kwaad!
4. Eet en drink
Je lichaam heeft voldoende calorieën nodig om het warm te krijgen. Door te eten verhoog je ook je metabolisme, en daardoor krijg je het wat warmer. Daarnaast is het ook belangrijk om veel te drinken. Warme dranken zoals thee of koffie zijn dan natuurlijk extra handig.
5. Beweeg of sport
Je lichaam creëert warmte als je beweegt of sport, dus wees actief! We weten ook dat het niet evident is om tijdens een black-out buiten te gaan joggen, maar je kan wel bijvoorbeeld simpele fitnessoefeningen in je huis doen. Ook een wandeling door je huis kan wonderen doen, maar blijf vooral niet stilzitten!
6. Speel een gezelschapsspelletje
Stilzitten is zoals geen goede optie, maar het is natuurlijk zinloos om continu in beweging te zijn. Door een gezelschapsspelletje of een potje kaarten te spelen. Als je een spelletje speelt, ben je actief bezig en zul je het vanzelf wat warmer krijgen.
7. Isoleer je huis
Wees er zeker van dat je ramen of glazen deuren goed geïsoleerd zijn. In noodgevallen kan je dit ook doen door de rolluiken af te laten of dekens voor je ramen te hangen. Hou deuren zo veel mogelijk dicht en vermijd tocht onder de deuren.
8. Steek kaarsen aan
Kaarsen zorgen voor licht, maar verwarmen ook je handen.
9. Laat de zon binnen
Laat overdag de zon binnen. Het zonlicht dat je huis binnenvalt zorgt voor extra warmte. Zorg dat er zoveel mogelijk zonlicht in je huis komt door obstakels voor je raam weg te halen, zoals bijvoorbeeld bloembakken.
Ook zonder verwarming kun je het dus makkelijk warm krijgen! Voor meer tips, check de site van het Vlaams Energieagentschap!