Aantrekkelijke mensen hebben een beter immuunsysteem zegt onderzoek

Beauty is a curse“, luidt een gezegde in het Engels, terwijl wij in het Nederlands vaak zeggen “Het gaat niet enkel om het uiterlijk“. Maar een knap gezichtje zou eigenlijk meer voordelen hebben dan we denken. Uit een nieuwe studie blijkt namelijk dat aantrekkelijke mensen een beter immuunsysteem hebben. De bevindingen klinken logisch, maar wij geloven dat iedereen aantrekkelijk is, zij het op hun manier.

Aantrekkelijke mensen hebben een beter immuunsysteem, zo blijkt uit een nieuwe studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the Royal Society B. Dat bevestigt vrij letterlijk het feit dat schoonheid dus om meer gaat dan wat we zien aan de oppervlakte.

De studie

Voor de studie rekruteerden onderzoekers 79 vrouwen en 80 mannen aan de Texas Christian University en vroegen hen om foto’s te laten nemen en hun bloed te laten testen. De deelnemers werden vanaf hun nek gefotografeerd. Ze kregen de opdracht een “neutrale gezichtsuitdrukking” te behouden en de vrouwen mochten geen make-up dragen.

Bij elke deelneemster werd vervolgens 85 milliliter bloed afgenomen voor tests. Daarna werd aan 492 andere vrijwilligers gevraagd om de aantrekkelijkheid van het gezicht van de deelneemsters te beoordelen op basis van de foto’s die waren genomen. De onderzoekers verzamelden vervolgens deze beoordelingen en legden ze naast de resultaten van de bloedtests.

De onderzoekers waren niet verrast door de bevindingen. Zij theoretiseerden dat dit kwam doordat mensen biologisch geprogrammeerd zijn om een gezondere partner te zoeken. Hoewel aantrekkelijkheid van het gezicht “soms wordt gekenmerkt door eigenaardigheden”, merkten de academici op dat het “vaak consistent is in tijd en ruimte”.

Aantrekkelijkheid en immuniteit

“Kenmerken zoals een heldere huid, prominente jukbeenderen, heldere ogen en volle, rode lippen worden door de hele menselijke geschiedenis heen als aantrekkelijk beschouwd”, schreven de onderzoekers in het onderzoek. Zij veronderstelden ook dat er een verband zou bestaan tussen de aantrekkelijkheid van een persoon en zijn mate van immuniteit, omdat mensen biologisch geprogrammeerd kunnen zijn om een gezondere partner te zoeken.

De bevindingen bevestigden hun overtuiging: het bloed van de zogezegd meer aantrekkelijkere deelnemers bleek een hoger percentage fagocytose te bevatten. Dat is “het proces waarbij specifieke witte bloedcellen vreemde deeltjes opnemen”. Medische onderzoekers hebben eerder beweerd dat “fagocyten een centrale rol spelen in de aangeboren immuniteit door het elimineren van bacteriën, schimmels en kwaadaardige cellen”.

Belangrijk of niet?

De auteurs van de studie stelden daarom dat “de perceptie van aantrekkelijkheid een belangrijkere rol kan spelen bij de keuze van partners met een goed functionerend immuunsysteem.”

“Mensen die naar een bar gaan om met een aantrekkelijk iemand te praten, worden vaak afgedaan als oppervlakkig en krijgen dan te horen: ‘Het gaat niet alleen om het uiterlijk’. Maar eigenlijk volgen ze gewoon hun instinct om een partner van hoge kwaliteit te vinden”, vertelde Summer Mengelkoch, die het onderzoek leidde, aan de Daily Mail.

Ze merkte echter op dat de vooruitgang in de moderne geneeskunde betekent dat het nu niet meer zo belangrijk is om een partner te kiezen met een hoog niveau van natuurlijke immuniteit. “Infecties zijn niet meer zo dodelijk als vroeger, dus misschien is het goed als mensen hun normen verlagen en mensen die minder aantrekkelijk zijn een kans geven”, verklaarde ze.

Meer
Lees meer...