Abou Jahjah “slachtoffer van etnische profilering en onder schot gehouden”

Dyab Abou Jahjah werd gisteravond laat onder schot gehouden voor zijn deur, schrijft hij op zijn blog. De voormalige leider van de Arabisch- Europese Liga (AEL) klaagt dat hij het slachtoffer werd van etnische profilering door de politie.

Abou Jahjah (43) schrijft op zijn blog Letters from Brussels dat hij thuis werd afgezet door een vriend, waarna twee agenten “uit een politiewagen stormden”, naar hem toe kwamen en in het Frans vroegen “wat hij hier aan het doen was”. “Het waren jonge Franstalige agenten, dus ze herkenden me niet”, schrijft Abou Jahjah. “Ik zeg kalm dat dit mijn straat is, dat ik hier woon. Ik zie hun blik, en voel dat ze me niet geloven. Ze vragen mijn identiteitskaart, ik geef die en vraag waarom dat nodig is: ‘Ik woon hier, wil je dat ik dat laat zien?’. Ze vragen me om mijn handen uit mijn zakken te halen en om tegen de muur te staan. Ik, een vader en man die 43 jaar oud is, die nooit nooit van zijn leven een misdrijf heeft begaan. Ik moet tegen de muur staan zoals een of andere tienerdelinquent”, klaagt hij.

Abou Jahjah, tegenwoordig columnist, schrijver en oprichter/activist van beweging ‘Movement X’, antwoordde naar eigen zeggen kalm dat hij niet tegen de muur ging staan, waarna één van de agenten een machinegeweer op hem richtte terwijl de andere om versterking vroeg. Abou Jahjahs vriend, die zijn wagen keerde en naar hen toe reed, moest uitstappen en mee op de stoep gaan staan, wat hij ook deed.

“Ze zagen er verdacht uit”

Vervolgens arriveerden nog twee politiewagens en nog meer agenten met machinegeweren. “Ik zie sommigen van hen verbaasd kijken; het zijn Vlamingen en ze herkennen me natuurlijk”, gaat Abou Jahjah verder. “Een Franstalige flik vraagt: ‘Wat hebben ze gedaan?’, en het antwoord is: ‘Ze waren in de straat en zagen er verdacht uit.'” Abou Jahjah merkt schamper op dat hun zwarte haar en donkere ogen volstond om er verdacht uit te zien, en stelt even verder dat blonde voorbijgangers met blauwe ogen er helemaal niet verdacht uitzagen.

De activist en zijn vriend kregen uiteindelijk hun identiteitskaarten terug van een agent die er “verontrust” uitzag. “Ik denk dat zijn baas hem op de radio zei dat hij zonder enige reden een activist en een schrijver van een krant etnisch heeft geprofileerd, en dat dat niet snugger is”, klinkt het. “Maar aan de andere kant denk ik niet dat het hen iets kan schelen”, denkt Abou Jahjah. “We zijn nu allemaal terrorismeverdachten, we zijn allemaal etnisch geprofileerd. We zien er toch uit als die terroristen?”

Meer
Lees meer...