Acht spinnen per jaar? Dit is hoeveel achtpoters je écht opeet in je slaap

Acht spinnen per jaar? Dit is hoeveel achtpoters je écht opeet in je slaap

Spinnen opeten in je slaap, je moet er niet arachnofoob voor zijn om het een walgelijk idee te vinden. En genoeg mensen kennen die ‘feiten’ wel: je zou tot acht spinnen per jaar opeten terwijl je rustig in bed ligt. Helemaal niet waar blijkt nochtans uit serieus wetenschappelijk onderzoek. Het zijn er … nul. 

Je ergste nachtmerrie, maar je moet er wel voor in slaap vallen: blijkbaar eten we met z’n allen zo’n acht spinnen per jaar op. Tenminste, dat is toch het verhaaltje dat al jaren de ronde gaat. Volstrekt onjuist en het veroorzaakt dus onnodige paniek concluderen ze bij Scientific American.

Webben, geen mensen

Om te beginnen verlaten spinnen bijna nooit hun webben, ze hebben er dan ook lang aan gebouwd. Het web is dé manier voor spinnen om aan eten te geraken, en als ze dan toch buiten hun web jagen, doen ze dat meestal op plekken waar geen mensen komen. Tenzij je dus bij uitzondering ergens slaapt waar normaal geen mensen komen, en daar toevallig ook ontzettend veel lekkere hapjes voor achtpoters liggen, heb je geen kans dat de spin zelfs bij je in de buurt komt.

Daarnaast zijn spinnen ook bijzonder gevoelig voor trillingen (opnieuw: dat spinnenweb functioneert op basis van trillingen, waardoor de spin weet waar z’n prooi zit. Want acht ogen is niet genoeg.) Maar de kans dat de beestjes dus richting een gigantische, slapende mens wandelen om dan spontaan in een duistere, hijgende, trillende holte te stappen is, tja, klein.

Geen schrik

Je hebt je dus al die jaren druk gemaakt om niets: spinnen zijn echt niet zo’n fan van je. Ongelukjes gebeuren, maar zo lomp zijn ze nu ook weer niet. Slaap lekker.

Gesponsorde artikelen