ACV wil werkloosheidsuitkeringen en vakantiegeld voor jobstudenten, De Block hapt niet toe

De christelijke vakbond ACV vindt dat jobstudenten het recht moeten krijgen op werkloosheidsuitkering en vakantiegeld. Op die manier wil het ACV naar eigen zeggen “studenten beschermen die dat inkomen echt nodig hebben”. Bevoegd minister Maggie De Block (Open Vld) lijkt echter niet te vinden voor het idee.

“Studentenarbeid is ooit in het leven geroepen om werknemers te vervangen die in de zomer met vakantie gingen”, beargumenteert het ACV in de Mediahuis-kranten. “Vandaag mogen studenten het hele jaar door werken, en worden ze flexibel ingezet. Dat is voor de werkgevers een interessante extra, want daarvoor betalen ze geen sociale lasten. Maar de keerzijde is dat de student zelf nauwelijks beschermd is.”

Dat laatste wringt bij de vakbond. Door de coronacrisis heeft naar schatting een kwart van de studenten tijdens de afgelopen maanden zijn of haar studentenjob verloren. Zo’n 2.000 studenten zouden het ACV gecontacteerd hebben. Het ging voornamelijk om jongeren die in een restaurant werkten dat tijdelijk dicht ging, of op een zomerevenement dat is afgelast. Een aantal onder hen gaf aan afhankelijk te zijn voor het loon om de huur van hun kot of hun eten te betalen.

(Aantal nieuwe coronabesmettingen daalt amper: oorzaak wellicht bij vakantiegangers.)

“Studentenarbeid gelijk aan gewoon werk”

Daarom wil het ACV een betere bescherming van studenten: “We stellen voor om op studentenarbeid evenveel sociale lasten te heffen als op gewoon werk.” Als het van het ACV afhangt, zouden werkende studenten dus niet enkel pensioenrechten opbouwen, maar ook het recht op werkloosheidsuitkering en op vakantiegeld. “Tijdens corona hadden ze dan bijvoorbeeld tijdelijke werkloosheid kunnen aanvragen”, klinkt het.

Volgens de berekeningen van de vakbond zou het loon voor de student dankzij het extra vakantiegeld netto ongeveer hetzelfde blijven. Wel zouden werkgevers tot enkele honderden euro’s per maand meer moeten betalen.

Toch zijn volgens het ACV de voordelen groter: “Niet alleen is de student beter beschermd, er zou ook minder oneerlijke concurrentie zijn met laaggeschoolde jobs, waarop wel sociale lasten gelden, én dat betekent extra inkomsten voor de sociale zekerheid.”

(Spanje wordt rode zone: op reis gaan verboden.)

De Block hapt niet toe

Isopix

Bevoegd minister van Sociale Zaken, Maggie De Block (Open Vld) is niet te vinden voor het voorstel. Ze stelt dat studentenarbeid als extraatje is bedoeld. “Een student zou voor zijn levensonderhoud nooit mogen afhangen van zijn studentenjob”, klinkt het.

De Block wijst erop dat daarvoor andere vangnetten bestaan, zoals het OCMW: “We moeten in de eerste plaats kijken waar die vangnetten eventueel onvoldoende zijn en daaraan verhelpen.”

Verder vreest De Block dat de maatregel, die het ACV voorstelt, er net voor zou zorgen de werkgevers minder studenten zullen aannemen. Een student inschakelen zou volgens de minister te duur en complex worden. “Dat zou ook niet in het voordeel van de studenten zijn”, besluit De Block.

(Marc Van Ranst, Erika Vlieghe en andere experts krijgen politiebescherming.)

Meer
Lees meer...