Marc Van Ranst, Erika Vlieghe en andere experts krijgen politiebescherming

Vier corona-experts in ons land krijgen momenteel politiebescherming. Die is er omdat er de voorbije tijd bedreiging zijn geuit tegen de experts. Het gaat om viroloog Marc Van Ranst en Erika Vlieghe, de voorzitster van de expertengroep GEES. Wie de andere twee wetenschappers zijn, is niet geweten.

Het was Marc Van Ranst die gisteren op Twitter als eerste meldde dat op dit moment vier covid-experten politiebescherming krijgen. De viroloog deed dat boven een artikel waarin Paul Van Tigchelt, directeur van het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD), waarschuwt voor het gevaar van aanslagen uit rechts-extremistische hoek.

Nadien is het nieuws bevestigd door Erika Vlieghe, de voorzitster van de GEES-expertengroep. “Er werden bedreigingen tegens ons geuit en de politie heeft ons daarvan op de hoogte gebracht”, zegt Vlieghe daarover tegen Belga. De politie vond die dreigementen voldoende ernstig om politiebescherming in te schakelen voor de betrokken wetenschappers.

Extreemrechts

Van Ranst en Vlieghe zijn dus twee van de vier experten die betrokken zijn. Voor Van Ranst is dan al enige tijd het geval. Enkele maanden geleden kreeg hij namelijk al dreigementen uit de extreemrechtse hoek. Sindsdien krijgt de viroloog politiebescherming. Die de twee andere betrokken experts zijn, is niet geweten.

Meer
Lees meer...