Adidas bant Duitse shirts met nummer 44 door gelijkenissen met SS-logo

Sportmerk Adidas heeft enkele van zijn shirts verbannen. Dat komt doordat het design van de rugnummers ervoor heeft gezorgd dat een specifiek rugnummer nogal veel lijkt op het logo van de Schutzstaffel (SS), de organisatie uit Nazi-Duitsland. Vanaf nu kunnen fans dus maar kiezen uit 98 rugnummers in plaats van 99.

Het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland komt eraan. Daarvoor hebben zowel Adidas als Nike de voorbije weken hun nieuwe shirts voorgesteld. Ook de Rode Duivels kregen daarbij nieuwe shirts waarbij de uitshirts zelfs gebaseerd zijn op Kuifje.

Bij onze Duitse buren verliep de release iets minder vlot. Na enkele weken groeide de commentaar rond het design van de rugnummers. Daarbij spraken meer en meer mensen zich uit over hoe de rugnummers 4 en 44 eruitzagen.

44

Het rugnummer 44 leek daarbij heel hard op het logo van de SS, die tijdens het regime van Adolf Hitler verantwoordelijk was voor heel wat misdaden tegen de menselijkheid. Ondertussen heeft Adidas beslist om de shirts met dat rugnummer niet langer te verkopen en om ook het design te herbekijken.

Ook het nummer 4 zou namelijk gelinkt kunnen worden aan extreemrechtse groeperingen. Dat nummer zou lijken op het logo van de Hitlerjugend. Ondertussen heeft ook de Duitse voetbalbond (DFB) gereageerd op het voorval. Daarbij belooft het om het probleem aan te pakken.

“Geen enkele partij die aan het project meewerkte zag tijdens het proces een gelijkenis met Nazi-symbolen. Dat neemt niet weg dat we deze commentaar heel serieus nemen en in samenwerking met de UEFA zullen werken aan een nieuw design voor het rugnummer 4”, klinkt het in een statement van de DFB op X.

Meer
Lees meer...